Sunday, 29 June 2014

CARA MASAK MEE KUAH PALING SEDAP BUAT BERBUKA DI BULAN PUASA

Salam,
Ha.. panjangkan tajuk entry mak kalini. haa.. sebelum tu ai nak ucapkan SELAMAT BERPUASA!! buat semua pembaca blog ini yang terchenta.. wahh... puasa puasa jangan tak puasa. kikki, jadi bersempena bulan puasa ni pening-pening pikir nak masak apa kan.. meh aku nak kongsikan satu resepi RAHSIA!!! shh... jangan bagitahu orang tau. Resepi Pakcu aku yang sangat2 sedap lazat iaiutu MEE KUAH IPOH MALI!

Ok... teruskan sahaja dengan cara-cara memasak agar korang semua dapat menatap masakan yang enak ini..haha..


Bahan-Bahannya adalah:
  1. Mee Kuning
  2. Bawang Besar
  3. Bawang Putih
  4. Sotong
  5. Udang
  6. Daging
  7. Fish Ball
  8. Taugeh
  9. Sawi
  10. Cili Boh/Cili Giling
  11. Kicap Tiram
  12. Sos Cili
  13. Kicap Manis








Haa... senang kan nak dapatkan bahan-bahannya..

Cara memasak adalah:

Tumis Bawang


Masukkan Cili Boh/Cili Giling

Kacau hingga sebati

Masukkan Air Secukupnya

Ini lah Chef Pakcu ai...

Masukkan kicap, sos tiram dan sos cili

Masukkan Bahan-Bahan Seperti Sotong, Udang, Daging dan Fish Ball

ha... dah cantik dah ... kuahnya dah siap pun... 

Kemudian, letak Mee, Taugeh dan Sayur Sawi ke dalam kuali.. cedokkan kuah tadi ke dalam kuali dan kacau...

Ha... naym nyam nyam

Pakcu ai memang Chef Terbaik!!

Tadaaa!!! Siap!! Sehingga menambah 2 pinggan!

Selamat Berbuka dan Selamat Mencuba!!!

Sekian