Monday, 21 December 2015

Krim Siang - Olay Total Effects 7 dalam 1

Salam,
Lately hidup ai penuh dengan stress, diuji dengan dugaan dan cabaran yang memenatkan. Salah satunya adalah terpaksa ualng alik ke Hospital Pusrawi beberapa hari untuk buat ujian darah eiman. Erm.. penat drive, penat nak buat checkup, tambah-tambah dengan pregnant 4 bulan ni. Wowoo tu tak campur dengan hormon badan yang tengah turun naik ni buat muka ai naik gatal-gatal. Seriusly, memang agak stress juga. Muka naik bintat-bintat dan gatal so kena stop pakai makeup dulu sebab nak bagi kulit bernafas.. 

Kemudian, 5 hari yang lepas Nova diberikan peluang untuk mencuba pakai Day Cream - Olay Total Effects 7 in 1. Hasilnya memang tak disangka tau. Bintat merah segitiga bermuda di tepi mata ni makin surut. yey! 

Ha.. ini lah yang Nova cuba ni : Krim Siang - Olay Total Effects 7 dalam 1

Saturday, 19 December 2015

Takut Makan Pedas? Tak Ada Masalah Lagi!

Salam,
Wah.. teruja hari ini nak kongsi dengan kawan-kawan kisah minggu lepas. Nova dijemput untuk "Cabaran Makan Pedas" di Restoran Chilli Rush di Jaya One Petaling Jaya. Makan Pedas? Ya.. ai ni bukan tahan sangat makan benda pedas-pedas ni. Sikit pedas ok.. kalau pedas kaw punya pedas memang ai tarik diri. hehe.. Tapi.. cabaran makan pedas kali ini bukan sembarangan cabaran tau! Memang terangkat habis kerusi meja semua.. huh! Susah nak cakap. Nak tahu lebih lanjut jom tengok cabaran kami!..

Cabaran Makan Pedas? Kau mampu ke?

Thursday, 10 December 2015

Percutian ke Langkawi Day 2 - Main Pasir di Pantai Cenang! Pengalaman Terbaik!

Salam,
Holla..
Bersambung dari kisah kami bersuka ria di Underwater World Langkawi, keluar dari Underwater World tu, kami pun mencari makan dekat kedai-kedai masakan melayu di kawasan pantai Cenang. Kemudian, terus balik ke homestay. Apa lagi kan terus membuat tahi mata la. haha penat jugakla. Petang tu yong dah siap2 book aktiviti nak pergi pantai.. nak tengok ombak dan main pasir.. sebab Pika tak tahu pantai & ombak tu macam mana.. hihi lawak la pika ni.

So, bangun tido dalam pukul 3.30 ptg kami minum petang siap2 kat rumah pastu dalam pukul 4.30 ptg kami terus menuju ke pantai dengan dua budak kecik yang excited tu. hihi..

ehh.. cam mak-mak je lebih ni.. aduh.. ada penguin la..ni mesti terlepas dari Underwater World ni ikut budak-budak berdua tu. 

Tuesday, 8 December 2015

Percutian ke Langkawi Day 2 - Underwater World Langkawi

Salam,
Holla meh nak sambung Percutian Hari Kedua, haha dah berkepam gambar duduk dalam Laptop ni. kah kah takpela pelan-pelan kayuh.. 1st trimester memang gini, mood ke sungai. haha.. alasan sangat! So, Hari kedua pagi-pagi lagi lepas sarapan roti dan nasi goreng di homestay (syok giler kalau mak ada, makan terjaga..kah kah) kami bertolak ke Underwater World Langkawi yang terletak tidak jauh dari Pantai Chenang. Ni pertama kali aku masuk Underwater World Langkawi, kalau Aquaria KLCC tu selalu la sangat masuk. Soo.. excited! Weee!

jom meneroka ke Alam Underwater World Langkawi>>

Yang penting mak posing dulu! kah kah

Tuesday, 24 November 2015

Jangan Sebut Ayah Lagi! Aku mencikkkkkkk!

Salam,
Holla, pergh penat giler badan ni semalam satu hari duduk di Hospital Selayang. Aku teman mak jumpa Pakar Hepatologi, appointment mak setiap 6 bulan. Pagi-pagi pergi buat Ultrasound pastu Pukul 10 lebih pergi ambik darah pulak. Settle semua dalam pukul 12 tengah hari. Dalam 12.30 camtu mak ajak pergi melawat jiran yang masuk di Hospital Selayang. Dalam 12.25 tengah hari camtu, guard dah bagi masuk. Naik ke tingkat 9 wad 9B. Dah hampir 2 bulan makcik jiran ni masuk wad. Mak kata keadaan makcik ni semakin baik dah. Alhamdulillah. Aku tengok pun dia kuat dah dan boleh sembang-sembang macam biasa. 

Please abaikan muka yang semakin membulat itu... hahahaha!

Wednesday, 18 November 2015

18 haribulan 11 Dua Ribu 15

Salam,
haha.. kasi pening sikit dengan tajuk tu.. kah kah. Dah hujung tahun sangat dah.. lagi sebulan lebih je masuk tahun baru. Maka entry azam tahun depan pun akan berkumandang di udara.. haha apakah? Selain dari azam tu ada tak benda lain nak cerita. Sebab aku punya azam tahun lepas, tahun lepas punya tahun lepas punya tahun lepas pun tak habis buat. So, buat jela mana-mana azam yang belum terbuat lagi je. lol loser giler bab azam sebab azam aku semua tip top seperti nak melancong ke bulan, nak petik bintang di malam hari dan menari dengan unta di padang pasir. lol lol 

Yang pastinya baby ai nanti sebaya dengan anak Dato' Ct. kah kah bulan sama pulak tu, Jun.. wah! .. dulu Eiman sama dengan anak Fasha Sandha.. wah wah.. tak dapat jadi retis pun, harijadi anak sama dengan anak retis pun jadilah. lalalalalala.. Wow! Great Job Dad! Tepuk bahu laki. kah kah kah!


Friday, 13 November 2015

Morning Sickness Masa 3 Bulan Kandungan...Apesal la lambat ingat dah boleh skip!

Salam,
Minggu ni paling hampeh nak update blog. Dah mula dah sakit fining symptom 1st trimester ni. Eh.. dah nak masuk 3 bulan baru nak ber morning sickness.. erm.. #APTB. Duduk melepek kat kerusi opis, buat kerja pun pening-pening. Mood memang kelaut kesungai ketasik semuala. Pehtu balik rumah je nampak bantal nak memerap je dalam bilik. Oh semalam pulak sekali package pening nak muntah sakit perut, pedih ulu hati dan cerry berry. Ouhh.. dugaan. Husband pulak kerja petang, kang pukul 11.30 malam baru balik rumah. Mak mertuala yang banyak tolong semalam jaga eiman.. memang aku kibar bendera putih. Malam tadi je dah 6 ke 7 kali masuk keluar tandas. owhh...

Ni masa bawak eiman dengan daddy ke klinik sebab diorang muntah-muntah and cerry berry..gigih aku menjaga hangpa berdua ni anak beranak. Masa ni kuat lagi.. ni depa dah baik.. aku pulak yang kena muntah2 cerry berry segala bagai. Nah.. jaga mak pulak ye korang!

Wednesday, 11 November 2015

Ray Ban Original

Salam,
Holla semua, wah.. bercuti lama kan, memang lemau la sangat kan nak masuk office. Jadi mengisi kelemauan korang semua harini, Nova nak kongsi informasi santai dengan korang berkenaan aksesori pelengkap rupa iaitu cermin mata hitam. Cermin mata hitam sememangnya merupakan salah satu aksesori yang sangat diminati oleh golongan wanita mahupun lelaki. Ia dijadikan sebagai aksesori pelengkap untuk tampak lebih bergaya juga digunakan sebagai keperluan untuk menahan pancaran cahaya matahari yang terik. Selain itu, ia juga digunakan sebagai pelindung kepada mata yang letih atau lesu sekiranya si pemakai tidak mendapat tidur yang cukup atau mempunyai hari bekerja yang sangat panjang. 

Ray Ban Original. Kalau cakap ray ban, memang ramai rata-rata yang memang dah kenal dengan brand antarabangsa ni

Wednesday, 4 November 2015

Kafe Fikcles Adalah Kafe Terbaik di TTDI, KL

Salam,
Holla semua.. harini Nova nak kongsi tempat makan sedap terbaik kedebaboom di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI). Kalau yang mengkuti Nova di Instagram, mesti dah tengok banyak gambar Nova dah upload sepanjang Nova bersuka ria menikmati makanan yang enak-enak lazat-lazat di situ. Gambar makanan memang Nova tak share sangat di IG sebab Nova nak simpan untuk tatapan uolls Blog. Ha... baru surprised gitew kan...jommm tengok makanan jom! 

Monday, 2 November 2015

Cepatlah Baik Sakit Daddy & Eiman Ye

Salam,
Huh.. nak tarik nafas dulu. Penatnya lahai harini. Tidur tak cukup ni semalam sebab husband demam panas menggigil-gigil. Eiman pun tak sihat lagi ni. Muntah-muntah tu dah kurang tapi semalam muntah juga sekali sebelum tidur. Habis basah cadar segala.. tapi nasib baik dia dah pandai, tak nangis masa muntah. Dah siap2 cakap kat eiman.. "Its ok baby.. muntah tak pe.. its ok, nanti kita tukar baju je".. so setiap kali lepas muntah dia akan relax je bukak baju seluar masuk dalam bilik air cuci badan. 

Gambar Sabtu lepas. baru nak baik.. dah ada selera makan koko kwunch.
(tq auntie  byha bg eiman koko kwunch)
Tapi baru jap tadi mak call katanya eiman cirit-birit balik. erm.. risaunya hati aku ni.

Wednesday, 28 October 2015

Cantiknya Koleksi Shawl Aleena Tudung

Salam,
Holla semua. Harini nak sembang pasal tudung online. Korang mesti dah biasa dengan pembelian secara online ni kan? Nova pun selalu je beli barang online. Duk depan laptop belek-belek kedai shopping online, pastu terbekenan pastu.. ehh cantik.. pastu ehh.. nak la.. dan terusla buat pembelian. Mudah sangat sebab tak perlu keluarkan setitik peluh pun. kan kan?


Tuesday, 27 October 2015

Review : Malaika Facial Treatment Oil Menyelesaikan Masalah Muka Ketika Kehamilan


"Hormon kehamilan menyebabkan muka Nova berminyak dan berjerawat. Setelah 2 minggu mencuba Malaika Oil, ternyata jerawat di muka semakin baik dan kulit Nova kembali licin dan berseri." 

Saturday, 24 October 2015

GIVEAWAY : Rambut Ku Sihat, Tebal dan Bermaya Dengan Satu Cucian

Salam,
Holla semua, harini Nova nak kongsikan kegembiraan Nova dengan semua. Memang rasa bahagia, rasa konfiden je dengan rambut ni. Rasa macam dapat rambut baru pulak. hahaha. Yerla, mana taknya rambut ai memang panjang, dah panjang tu paham-paham jela kan, memang susah nak jaga jika dibandingkan dengan rambut pendek. Dah tu, pakai tudung dari 7 pagi sampai 7 malam. Berapa jam tu rambut duduk dalam tudung. Bila buka tudung je rambut mesti buruk dan terpenyek. Ohh... kalau berpeluh kuat.. ewww busuknyer! sedih kan?

Tuesday, 20 October 2015

Percutian ke Langkawi Day 1 - Restoran Wan Thai Langkawi

Salam,
Holla semua, harini Nova nak mulakan kisah-kisah percutianku bersama keluarga di Pulau Langkawi. Yey!! Ini kali pertama Nova bawa mak ke Langkawi, so percutian kali ini perlu di rancang secara teratur dan masa perlu digunakan sebaik mungkin. Tak boleh nak buat terkejut-terkejut macam selalu sebab kena naik flight kan. Sejak kejadian Malaysian flight terhempas tahun lalu, mak selalu cakap dia takut nak naik flight. Tapi dengan alasan "Sekejap je mak Langkawi tu bukan jauh mana, nak tidur pun tak sempat mak".. lalu mak pun turutkan juga. hehehehe mak memang selalu pasrah dengan anak dia ni. haha 

Cuaca baik tengah hari tu, walalupun nampak sedikit mendung. Oh, i pergi ni bulan 8 so takda jerebu-jerebu ni lagi.

Monday, 19 October 2015

Makan Ikan Patin Tempoyak di Go'Bang Maju, Sri Rampai

Salam,
Holla, nak kongsi cerita makan. Beberapa minggu lepas, kakak ai lepak rumah ai.. petang tu dia dah siap-siap cakap malam ni nak makan ikan patin tempoyak dekat Sri Rampai, KL. Eh.. cam dekat dengan OUM je tu, tempat husband ai sambung study. erm.. bolehla tak jauh pun dari rumah. Kemain dia nak nak jugak makan kat situ mengidam nak makan sebab tengah hari tadi nampak Ikan Patin Masak Tempoyak ni masuk dekat TV3 Jalan-jalan Cari Makan (JJCM). owh.. ok ok layan je.

Gambar dari Google Maps - Street View

Tuesday, 13 October 2015

Keadaan Mengandung Trimester Pertama Nova

Salam,
Minggu ni dah masuk 6 minggu kandungan Nova. Huh! Macam tak percaya je. Sekejap je masa berlalu. Untuk trimester pertama kali ini agak berbeza sedikit dengan kandungan yang pertama. Muntah-muntah tu belum ada lagi. Cuma terasa sikit je di anak tekak. Lepastu cepat-cepat makan asam. Settle. Terus lupa rasa nak muntah. hihi. Yang beza dengan eiman dulu, masa trimester pertama dulu Nova memang tak suka asam. Rasa loya je dengan asam. 

Test kit pertama dari klinik doktor. Its two lines bebeh!

Thursday, 8 October 2015

Makanan Arab Di Masak Chef Dari Gaza, Palestin di Restoran Al-Aqsa, Ampang

Salam,
Holla semua. Beberapa minggu lepas Nova ada berkunjung ke Restoran Al-Aqsa di Taman Nirwana, Ampang. Nova pergi dengan Husband and Kak Byha masa lunch time. Ini kali ketiga ke keempat dah Nova makan di sini. Disebabkan harga yang berpatutan dan makanan yang disediakan sedap lazat, Nova haruslah memperkenalkannya kepada kawan-kawan kan. Sebelah Restoran Al-Aqsa ini adalah Restoran Menate Steak hub cawangan Ampang. 

Wednesday, 7 October 2015

Selamat Hari Jadi ke 5 Tahun Jojo Si Anggora

Salam,
Holla semua.. pada bulan Jun 2011 (terima kasih blog sebab menyimpan semua kenangan) Nova telah menerima seekor arnab Anggora yang berwarn putih. Masa tu umur dia dalam 7 bulan, keadaan sangat kasihan, kecut, selekeh dan busuk. Tuan dia tak nak dia, jadi aku menerima dengan rasa gembira dan seronok. Thank you dutt sebab dapatkan arnab ni untuk aku. Mulai saat itu, aku mandikan dia, aku basuh dan sikat bulu dia selalu. Sehinggalah bertukar menjadi anggora yang ceria. Aku panggil dia JOJO.

Tuesday, 6 October 2015

Aktiviti Bermain Pasir Indoor Bersama Anak Semasa Jerebu Kuat

Salam,
Holla semua, harini Nova nak kongsi salah satu aktiviti dengan anak yang boleh dilakukan secara Indoor semasa musim jerebu ni. Ehh.. kenapa musim? Jerebu ni musim juga ke di Malaysia ni. aduh!! So, bila dah jerebu kuat ni banyak masa Nova memerapkan anak di rumah sampai dia dah bosan dengan semua permainan dia. Jadi, salah satu aktiviti yang Nova buat adalah bawa eiman pergi Wangsa Walk untuk bermain di Indoor Playground.

Friday, 2 October 2015

Pelihara Kesihatan Anak Dengan Nano Biogenie & Metabolites

Salam,
Sebagai seorang ibu, faktor kesihatan anak merupakan kepentingan utama. Ini kerana kanak-kanak pada masa kini terdedah kepada pelbagai ancaman yang tidak sihat seperti persekitaran yang tercemar especially jerebu, bahan pengawet makanan, hormon pertumbuhan pada haiwan ternakan, racun perosak, dioksin dan antibiotik yang berlebihan diturunkan secara genetik dari si ibu. Ya, antibiotik boleh diturunkan secara genetik ye.
   

Thursday, 1 October 2015

Makan SeaFood di Restoran Terapung Bagan Lalang, Sepang

Salam,
Beberapa minggu lepas Nova dan husband ke Bagan Lalang, Sepang. Kami pergi petang Ahad lebih kurang pukul 2 petang. Tak jauh pun Bagan Lalang ni dari KL, drive dalam 1 jam setengah je. Kalau tanya ada apa di Bagan Lalang? Di sini ada pantai, ada Avani Sepang, ada makanan laut. Yeah!! Makanan laut tu best tu. Memang nak singgah pun makan di sini. Diorang cakap best makan sini, ikan segar dan masak sedap. Iye ker??

Wednesday, 30 September 2015

Buat Baik Dibalas Baik, Buat Jahat Jangan Sekali

Salam,
Dalam dunia ini, akan ada banyak Cabaran dan Ujian yang setiap manusia perlu tempuhi tidak kira muda ataupun tua. Cabaran dan Ujian ini bukan sahaja dalam bentuk musibah, kesakitan mahupun kegagalan semata-mata. Kebahagiaan yang dikecapi, wang dan harta, keluarga bahagia dan kesempurnaan bentuk fizikal juga merupakan satu ujian buat manusia. Bukankah manusia itu perlu sentiasa beristiqamah dan bepegang teguh pada jalan yang lurus? Ya.. itulah tanggungjawab kita sebagai seorang khalifah di bumi Allah ini. 

Monday, 28 September 2015

Makan Steak Paling Sedap di Menate Steak Hub

Salam,
Holla, nama Menate Steak House ni adalah satu nama yang sudah biasa di sebut-sebut di media cetak mahupun media massa. Bagi Nova, Menate Steak House terkenal kerana kualiti steak yang di tawarkan dengan harga yang sangat berpatutan lantas menjadi tarikan utama kepada pengunjung yang datang ke restoran ini. Walaupun begitu, ini adalah kali pertama Nova menjejakkan kaki ke Menate Steak House. Telah banyak kali melihat rakan-rakan blogger lain menjamu selera di sini, Nova masih belum berkesempatan untuk merasainya sendiri.

Kebetulan, pada hari itu, kawan sepejabat Nova, Kak Byha teringin nak makan steak "Eii... nak makan steak dekat Menate la, Jom!!" Tanpa berfikir panjang, Nova terus setuju dan kami ke salah satu cawangan Menate Steak Hub di Wangsa Maju.

C-Jello Collagen Jelly Bar Yang Halal dan Selamat

Salam,
Holla semua. Hari ni Nova nak berkongsi pengalaman Nova sebagai pengguna produk Collagen Jelly Bar ni selama 14 hari secara berturut-turut. Ye, dah selesai 14 hari Nova makan collagen ni. Happy sangat la rasanya dan collagen ini adalah supplement yang pertama Nova ambil tahun ni. hehe.. So apa yang istimewanya C-Jello Collagen Jelly Bar dari SkinSoul ni. Jom baca.. 

Tuesday, 22 September 2015

Jom Pekena Kak Su Laksa, Kuala Perlis

Salam,
hahaha jauh tu nak ajak pekena. Duduk KL tapi ajak pi makan Kak Su Laksa, Kuala Perlis. hehehe.. ni penutup kepada percutian aku ke utara 2 bulan lepas. hehe.. Alhamdulillah, dengan itu selesailah percutian kami ke utara. Apa yang best sangat Kak Su Laksa ni? .. yang bestnya adalah laksa diperbuat dari beras asli dan segar. Kuah dia memang pekat weh! Dah tu senang nak dapat ikan kan, dia kasi kaw-kaw punya kuah. Adoi.. meleleh air liur ni .. 

ITENERARY / PLAN / TENTATIF BERCUTI DI TOKYO, JEPUN

Salam, 
Holla.. kakak kembali dengan sedikit update berkenaan Jepun. Kakak Nova is dapat banyak emel dan soalan-soalan dari FB berkenaan Japan Trip untuk yang nak redah sendiri/ backpackers. Bila ada masa terlapang sempatlah kakak nak balas semua email-email and pertanyaan di Facebook tu segala kan. Kalau kakak tak terlapang, akan jadi lambat la kan. Sekarang ni pun kakak tengah almaklumlah mengandung trimester pertama so kakak is very the lazy one. Kakak suka lepak-lepak baring je. Jadi untuk memudahkan kakak, kakak tambah lagi info untuk uolls. 

kredit gambar wikipedia

Seronokkah Membeli-Belah di Padang Besar, Perlis?

Salam,
Holla semua, harini Nova nak berkongsi pengalaman semasa di padang besar, perlis. Ya, ini kali pertama Nova ke padang besar kerana banyak cerita seronok yang Nova dengar dari kawan-kawan mahupun jiran yang bercuti ke sana. Siapa tak excited kan? Memang teruja bab shopping ni, maklumlah kaki shopping kan. tepuk pala tepuk pala. 

Masa kami dalam perjalanan menuju ke sana ada dua check point yang kami kena lalu. Salah satunya dengan kastam. perjalanan kami tiada apa-apa masalah dan kami tiba di Kompleks Perniagaan Padang Besar, Perlis lebih kurang jam 12 tengah hari. Tempat parking memang agak susah di sana dan kami memilih untuk masuk ke parking berbayar di dalam lorong kedai-kedai berdekatan kompleks. Kami beli kupon Majlis Perbandaran Kangar.

Wednesday, 16 September 2015

Diskaun 50% Subway Untuk Pembelian Yang Kedua!

Salam,
Holla semua, harini nak share pasal makan lagi.. hahahaha kasi racun.. kita kasi racun bagi korang gemuk macam aku. hahahahaha. Cuti Hari Malaysia tahun ni korang tak ke mana-mana kan, lagipun sebab jerebu teruk kan. So, apa kata pergilah dating ke Subway dan beli 2 subway untuk pembelian kedua dapat diskaun 50%. hehe.. Nova dah 2 ke 3 kali dah pergi makan Subway ni. Memang suka Sandwich Subway ni, roti sedap, isi dalam dia sedap.. sayur segar.. senang cerita Nova rasa Subway ni memang sedaplah!

Tuesday, 15 September 2015

Restoran Anjung Keli, Kangar Perlis - Makan Tengah Hari

Salam,
Holla semua. Harini Nova nak sambung lagi cerita percutian kami di Perlis. ha.. nak kongsi tempat makan best di Arau ni. Memang kalau bercuti tak pergi makan best-best memang tak sah jalan katanyer! So, dalam misi mencari makan tengah hari, staff di Hotel Seri Malaysia tu cadangkan Restoran Anjung Keli. Abang Bell boy tu cakap "Kalau sesiapa yang datang ke hotel ini mesti singgah di Restoran Anjung Seri, kedai tu tak jauh dari sini". "So.. dekat mana tu bang? Boleh tunjuk jalan" tanya aku. "Senang je.. belok kiri belok kanan keluar simpang dekat traffik light kedua, ambik kanan. Pastu jalan terus sampai hujung.. ha.. sampaila restoran tu sebelah kiri" .. cewah.. cam senang je kan dengar arahan, lepas tu salah jalan. Pasang Waze baru sampai. hahaha!..

Oh.. patutlah gelemer ye, dah masuk JJCM TV3.
Anjung Keli JJCM TV3

Monday, 14 September 2015

Jerebu : Panduan Memilih Topeng Muka

Assalamualaikum w.b.t.
Holla semua, harini akak nak payung satu info berkenaan topeng muka yang sesuai semasa jerebu. Ha... Nova dapat informasi ni pun dari kawan sepejabat Nova iaitu Kak Byha dan Hasni yang tengah bercerita di masalah pasal jerebu ni. Bila Nova dah tahu, rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat dengan semua kerana ia adalah satu maklumat yang sangat penting dan tidak semua orang tahu!!

Anda biasa dengan topeng muka ini?

Thursday, 10 September 2015

Tawaran Fish and Chip MURAH!! di Pizza San Francisco

Salam,
Holla semua, harini kakak nak payung satu entry berkenaan tawaran Fish and Chip yang murah giler-giler di Pizza San Francisco. Jangan cakap kakak tak payung info ye. Nak tahu berapa? Hanya RM 6.90 sahaja hokey!! Tak silap Nova harga asal dia RM 18.90 cam gitu.

Pergh!! Murah tak? RM 6.90 je ni wehh!

Tuesday, 8 September 2015

Trend Terkini - Kening Mata Lebat dan Tebal

Salam,
Holla, nampaknya sekarang ni musim make-up kening tebal dan lebat kan. Kalau yang pandai lukis dan kena pulak dengan muka tu memang cantik jadinya. Tapi ada juga yang tak sesuai lukis kening tebal-tebal ni. Kalau dah ada kening yang lebat tebal dan lawa tu untung lah tak payah susah-susah nak lukis-lukis. Nova pulak memang kening jenis bulu panjang dan lebat. Tak perlu banyak nak alter pun.

Tapi, untuk nampak kemas dan cantik boleh juga Nova kongsikan apa yang Nova pakai dan hasilnya macam mana.

Barang-barang yang Nova perlukan adalah :

Berus kening dan Eye Brow Pencil dari Jenama Elianto

Monday, 7 September 2015

SkinSoul Natural Volume Attack Mascara (Bestseller)

Salam,
Holla semua harini Nova nak share dengan korang pengalaman Nova menggunakan Natural Volume Attack Mascara ni. Ini kali pertama dalam hidup Nova memakai mascara yang bukan sahaja berfungsi untuk mencantikkan bulu mata malah menjadikan bulu mata lebat dan panjang secara semulajadi dalam tempoh 8 minggu. Wow kan! 

SkinSoul Natural Volume Attack Mascara 

Friday, 4 September 2015

Medan Ikan Bakar Kuala Perlis - Sedap & Segar

Salam,
Holla, Nova nak sambung lagi cerita percutian kami ke utara dari Penang naik ke Perlis. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Mak dan kakak aku lena diulit mimpi di dalam kereta, aku pula mendodoikan eiman di pangku, hampir sejam juga nak pujuk dia suruh tidur. Ok apa-apa pun, Nova happy je. Hotel pula dah siap-siap booking Seri Malaysia. Maklumlah Perlis ni kecil je, jadi pilihan pun tak banyak. 

Erm.. amacam, menggoda sangat kan?

Thursday, 3 September 2015

Gadget Yang Paling Sesuai Untuk Blogger -Samsung K-Zoom

Salam,
Holla, hehehe tajuk tu mengada sangat! Kalau ada yang cakap "Sukati la kan nak pakai telefon apa pun. kau sibuk-sibuk kenapa kan?" Meh nak jawab "biarlah aku punya blog kan, sukati akula nak letak tajuk apa" haha #kodahkenapa #komerepekapanilabu Tapi yang pentingnya aku nak suggest kat kawan-kawan blogger mahupun, penggemar gadget yang memerlukan gambar atau video yang cantik, kemudian dengan petik jari je boleh upload gambar di Facebook, Instagram, Twitter, Blog. Wah.. giteww!

Kisah Eiman dan Mummy, Kita Kawan Baik Sampai Bila-Bila Ok!

Salam,
Satu perkongsian dan pengalaman aku semasa mendidik dan menjaga seorang anak yang bernama Wafri Eiman. Dah 2 tahun setengah dah budak ni. Sekejap je masa berlalu. Disebalik sikapnya yang suka berlari, menjerit, memanjat mahupun bergolek-golek di lantai.. ada terselit sikap manja dan penyayangnya.

Wednesday, 2 September 2015

Muzium Interaktif Seni 3D Terbesar di Penang

Salam,
Menyambung cerita yang tak berkesudahan di Penang beberapa bulan lepas, kami telah berjaya menjejakkan kaki ke Muzium Interaktif Seni 3D Terbesar di Penang iaitu Amazing World Studio. Lokasinya dekat je dengan jeti Penang di Port Swettenham. Macam menarik je kan Muzium 3d ni, sebab tak pernah lagi pergi muzium cenggini. Jadi apa lagi jom kita usha gambar dan pose apa yang boleh di buat kat dalam tu jom!

Posing ayu skit!

Monday, 31 August 2015

SkinSoul SkinShield Travelling Set - Kehidupan Baru Kepada Kulit Anda

Salam,
Holla semua.. harini Nova nak berkongsi satu roduk penjagaan kulit yang Nova sendiri dah cuba selama hampir 2 minggu. Produk ini bernama Skin Shield iaitu rangkaian produk dari SkinSoul di mana set yang Nova cuba ini adalah travelling set dan memudahkan Nova untuk membawanya ke mana sahaja.

Jom kita tengok apa yang ada di dalam kotak ni.. jeng jeng jeng

Friday, 28 August 2015

ILM Arts Festival 2015 - 30 Personaliti Dan Artis Islam Antarabangsa Dan Tempatan

Salam,
Nampaknya ILM Arts Festival 2015 hanya tinggal 2 hari sahaja lagi. Hati ni dah rasa tak sabar sangat nak pergi ke Stadium Malawati, Shah Alam. Yang istimewanya adalah; acara ini bakal menempa sejarah dunia Islam kerana ianya merupakan acara pertama yang akan mengumpulkan barisan personaliti dan artis antarabangsa dan tempatan di dalam satu arena.


Tuesday, 25 August 2015

C.Jello Collagen Jelly Bar Untuk Kulit Lebih Muda dan Berseri

Salam,
Holla, harini Nova nak mengimbau sikit perkongsian Nova dalam entry lama berkenaan kepentingan Kolagen....


Monday, 24 August 2015

SkinSoul Ultra Soft Facial Towelettes / Clinical Wipes

Salam,
Holla semua, sejak kebelakangan ini Nova selalu tak sempat cuci make-up bila balik kerja sehingga Nova bertemu dengan satu produk yang sangat bagus ni. Selalunya bila sampai rumah, Nova akan mandikan eiman dulu, kemudian pakaikan baju dan suapkan makan. Lepastu, Nova akan luangkan masa mengemas bilik, pakaian eiman, menyapu, dan kemudian meluangkan masa untuk bermain dengan eiman. Walaubagai manapun, kesibukan sebagai seorang ibu bekerjaya ia bukanlah suatu penghalang kepada Nova untuk memastikan kulit muka bersih dari sebarang make-up sebelum melelapkan mata.

Oleh itu, harini Nova nak berkongsi satu produk yang mampu membuang make-up dimuka dengan hanya satu sapuan lembut. Tak percaya? Kalau tak percaya anda boleh tengok sendiri kehebatan SkinSoul Ultra Soft Facial Towelettes ni. Tapi sebelum tu Nova nak ucapkan terima kasih kepada Skin Soul kerana sudi memperkenalkan Nova dengan produk yang hebat ini.

Wednesday, 12 August 2015

Makan Sedap di Restoran Kapitan, Lebuh Chulia, Penang

Salam,
Holla hari ni Nova nak sambung lagi cerita berkenaan percutian Nova ke Utara. Tengah hari tu selepas kami checkout, kakak aku cadangkan untuk kami makan di Restoran Kapitan Lebuh Chulia. Kalau ke Pulau Pinang siapa yang tak kenal restoran ni kan. Makanan yang paling terkenal sangat iaitu nasi briyani claypot dan Roti Nan Ayam Tandoori. Syoknya makan, jom tengok apa yang Nova order jom. 

Monday, 10 August 2015

Breakfast dan Mandi Swimming Pool di Hotel Vistana Bukit Jambul, Penang

Salam,
Holla harini saya kembali dengan sambungan cerita bercuti di Penang. haha bila nak habis daa!.. kikiki..So, bangun pagi gosok gigi cuci muka.. terus turun bawah dekat lobby nak bersarapan. Wee bestnyer makan. Eiman pun dikejutkan awal dalam pukul 9.30 pagi macam tu.

Memandangkan aku ni peminat makanan, tawaran breakfast yang menarik merupakan pilihan utama kami. Hotel Vistana ni tidak kurang hebatnya juga. Nak tengok tak? Jom!

Friday, 7 August 2015

Cantik Berseri dengan Andalou Naturals - Fruit Stem Cell Science

Salam,
Holla semua, harini Nova nak berkongsi dengan kawan-kawan satu produk kecantikan yang sangat menarik, sangat awesome! iaitu ANDALOU Naturals - Fruit Stem Cell Science. Nova telah berpeluang untuk mencuba sendiri rangkaian produk penjagaan kulit ANDALOU Naturals dan bukan itu sahaja, Nova juga belajar tips-tips kecantikan dan teknik-teknik aplikasi produk kecantikan yang sebenar. Wallaweh! Dengar pun dah best kan. Memang best sangat.

Lokasi bengkel adalah di BMS Organics, Dataran Mentari Sunway. ANDALOU Skin Care Mini Workshop ini bertemakan "Healthy Skin = Healthy You". Subjek pertama yang kami belajar adalah Skin Mapping iaitu analisis kulit yang dilakukan sejak berkurun lama tidak kiralah dari timur mahupun dari barat. Apa yang Nova belajar adalah, muka kita terbahagi kepada 14 bahagian dan dengan memahami perbezaan pada setiap bahagian ini, makan kita akan tahu apakah punca masalah kesihatan kulit kita. Setiap bahagian ini mencerminkan kesihatan dalaman setiap bahagian badan.

Friday, 31 July 2015

Makan di Original Penang Kayu Nasi Kandar, Pulau Pinang

Salam,
Holla, harini seperti yang dijanjikan, setelah kami sakan bergambar malam tu dengan Fathia pelakon drama "Isteri Luar Biasa",  kami pun menuju ke Original Penang Kayu Nasi Kandar yang terletak beberapa langkah sahaja dari Hotel Vistana yang kami duduk. Eh.. nampak je macam beberapa langkah, tapi naik kereta lah jugak hahaha..kose mak nak jalan.


Wednesday, 29 July 2015

Menginap di Hotel Vistana Bukit Jambul, Penang

Salam,
holla semua, rindu ai tak? hahaha.. rindukan? rindukan? Ok tak, takpe. Harini ai nak kongsi pengalaman semasa percutian bersama keluarga ke Penang dan seterusnya ke Perlis. Tapi ai akan buat beberapa entry lah ye, tak sempatlah nak habiskan semua dalam satu entry. So, yang pertama nak kongsi pengalaman menginap di Hotel Vistana Bukit Jambul Penang.

Kenapa Hotel Vistana? sebab selesa, cantik, lokasi strategik, ada bilik Two Bedroom Suite. ha, memandangkan bercuti dengan mak dan kakak sekali kan, kenalah ambil bilik yang style apartment. Harga? erm, kalau rujuk pada website Hotel Vistana Suite Wing, harga sebelum diskaun RM 980.00 semalam, tapi ada diskaun boleh dapat harga dalam RM 784.00 hingga RM 686.00. Kalau nak lagi murah boleh semak di Laman Web Trivago, pilih website mana boleh bagi harga paling murah. Aku tengok ada yang boleh offer sehingga RM 343.00 (non-refundable) hingga RM 490.00. Oh ya, lagi satu sebab.. erm.. kakak aku yang sponser! hahaha... untunglah ada kakak kan. hihi   

Jom ke Utara!!

Friday, 24 July 2015

Raya Keluarga Nova Tahun 2015

Salam,
haha nak update jugak nak update jugak. cis gedik. hahaha.. oh tahun ni giliran beraya rumah sebelah suami. Tak jauh mana pun, dekat Kuala Lumpur so takda hustle bustle takda jam jim jom takda pening kepala anak nangis dalam kereta ke semua takda. Bangun pagi pun aman je siapkan suami, anak dan diri sendiri untuk beraya. Ohh. macam ni lah rupanya orang KL beraya kan.. memang best la. Rileks je... aman je.. haha

Tuesday, 14 July 2015

Eiman OOTD - Gambar Kanak-kanak Yang Mummy Paling Suka

Salam,
Hola, harini Nova nak berkongsi gambar-gambar Eiman yang paling ku sukai sepanjang setengah tahun ini. Bermula bulan Januari hingga Jun. Huh! Penat jugak nak buat pemilihan. So apa lagi jom cuci-cuci mata. Kot-kot ada yang berkenan nak buat model baju kanak-kanak ke kan. Contact detail ada kat sebelah tu. hahahaha

Januari - di Petting Zoo

Monday, 13 July 2015

Resepi Roti Gulung Sosej Paling Senang Dalam Dunia

Salam,
Holla semua, hari ini Nova kembali dengan resepi mudah zap zip zap untuk juadah berbuka puasa. Huyo! Gempak sekali. Kalau tak ada idea nak makan kudapan selepas berbuka, boleh cuba yang ini. Kompom habis kompom sedap kompom budak-budak suka. hihi