Friday, 30 January 2015

Layan Makan Aiskrim di Magnum Cafe IOI Mall Putrajaya

Salam,
Beberapa minggu lepas aku dan suami pertama kali jejak kaki ke IOI Mall Putrajaya. Besar Mall ni, dengar cerita ada ice skating dan wall climbing.. wah gempak jugak! Ok yang tu nanti kita explore. So semasa berjalan menuju ke lokasi air pancut berwarna-warni yang dibina di ruang legar utama IOI Mall ini, aku terpandang lambang Magnum dan nampak orang tengah beratur panjang.

"Wah!!!... syioknya! Abang JOM AISKRIM!"


Wednesday, 28 January 2015

Melompat di Jump Street Asia PJ

Salam,
Hye semua! Minggu lepas aku dan suami ke Jump Street Asia yang terletak di Petaling Jaya, Selangor. Kalau korang mengikuti aku di Instagram mesti korang dah tahu, jadi harini aku nak berkongsi pengalaman aku dan anak semasa melompat di sana.

Sebelum tu, ada yang tanya :
"Macam mana nak beli tiket masuk?" ... haa... aku beli tiket online untuk mengelakkan kesesakan, menunggu dan beratur panjang.

Soalan kedua: Macam mana nak bayar? Online payment guna debit atau kredit card.

Website dia di sini:


Tuesday, 27 January 2015

Malam Sabtu di Dataran Merdeka

Salam, 
Malam Sabtu yang lepas suami aku menyuarakan keinginan dia untuk membawa kami ke Padang Dataran Merdeka. Memandangkan aku ni bukanlah dilahirkan di Kuala Lumpur, jadi aktiviti di Dataran Merdeka ni bukanlah di dalam bidang pengetahuan aku. Cuma husband aku pernah cakap masa dia muda-muda dulu selalu jugak lepak dengan kawan-kawan di Dataran Merdeka sambil tayang-tayang kereta yang telah dibikin.

Oh... macam tu ekk?.. "Budak baru nak UP bb, macam tulah!" katanya. haha.. 


Monday, 26 January 2015

Makanan Sihat di UPbeat Health Bar Avenue K

Salam,
hihi.. nak makanan sedap dan menyihatkan? Apa kata anda cuba di UpBeat Health Bar di Avenue K. Ada minuman dan makanan SEDAP yang menyihatkan di sini! Selain itu, artis yang suka sangat dengan UpBeat ni adalah Ning Baizura tau!

Jom layan!...

Lapar Dan Nak Makan Donut di Krispy Kreme Doughnuts di Avenue K

Salam,
Bersempena dengan Minggu AK Food Adventure, Cafe yang aku lawati seterusnya adalah Krispy Kereme.Sebuah Cafe yang menghidangkan pelbagai jenis Donut yang lazat dan enak. Deko pada donutnya memang cantik-cantik belaka. Kalau anak-anak kita tengok ni mesti excited tak tahu nak pilih yang mana satu.

Jom tengok apa lagi yang ada di Cafe Krispy Kreme ini jom!


Cafe Ekspresso Lab kedai kopi yang kaw-kaw! di Avenue K

Salam,
Sebagai penutup tirai pengembaraan makanan di Avenue K Food Adventure, aku habiskan dengan Cafe Ekspresso Lab.

Masa di sini aku diberi peluang untuk mencuba coffee yang kaw kaw!.. dapatlah melepaskan lelah di dalam pegembaraan makanan ini dengan minum kopi kan. Alhamdulillah.

Jom layan deko-deko kedai... sebelum tu, ekspresso lab ini juga ada menghidangkan kek yang pelbagai rasa..

Mencuba Ah Cheng Laksa di Avenue K

Salam,
ha.. Siapa pernah cuba Ah Cheng Laksa? Aku ni pertama kali aku cuba kat sini. Actually aku memang suka makan laksa, mak aku memang terrer masak laksa. Erm.. jadi aku pun teringin jugak nak mencuba ah cheng laksa ni.. sedap ke ye? Penggemar laksa.. kalau tak larat makan sini pun boleh tapau bawak balik kan!

Maka, sempena Pengembaraan Makanan AK Food Adventure, Avenue K secara rasminya aku telah mencuba Ah Cheng Laksa...

Jom!... layannn.....

Warisan Cafe Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah di Avenue K

Salam,
Sempena AK Food Adventure yang lalu, aku dah review 12 jenis restoran, tak lengkap rasanya kalau aku tak mengunjungi kedai makanan melayu yang menyajikan nasi kukus yang enak bersama ayam rempah yang lazat.. uhh.. kecur air liur dibuatnya oii!

Di kedai ini juga, aku diberikan pilihan makanan dan semestinya makanan yang aku pilih adalah Nasi Kukus! Tips makan: Kalau pergi kedai makan, kita kena cuba makanan yang paling istimewa dulu untuk rasa kualiti makanan dan untuk mendapatkan kepuasan makanan. Yang kali ni expert nasi kukus kan, jasi wajiblah cuba nasi kukus ayam rempah tu kan!

Jom usha apa aku makan jom!

Ni semua pembantu kedai dan penyambut tetamu.. ehh.. ehh!

Friday, 23 January 2015

MAKANAN SIAP BUNGKUS DI SUSHI BOX AVENUE K

Salam,
Bersempena dengan Minggu AK Food Adventure, aku janjikan nak cerita sampai habis semua kedai yang aku lawati. Salah satu kedai yang aku suka adalah Sushi Box. Memandangkan aku pun memang suka sangat pada Sushi kan, jadi peluang yang diberikan pastilah jangan dilepaskan. Sebagai seorang pengembara makanan, aku diberikan peluang untuk memilih satu bungkus kotak Sushi yang aku suka.

Yang mana aku pilih? Jom ... tengok jom


Thursday, 22 January 2015

Cafe Simply D - Memberikan Kadar Yang Istimewa Kepada Pelanggannya

Salam,
Dalam minggu ini blog aku memang akan buat review berkenaan makanan je sehingga langsai hutang yang aku janjikan haritu. Memang satu pengalaman yang menyeronokkan kerana dapat mencuba pelbagai jenis makanan di Restoran-restoran ini. AK Food Adventure adalah Pengembaraan untuk mencuba pelbagai jenis makanan yang ada di Avenue K Mall. Restoran yang seterusnya adalah Cafe Simply D. 

Cafe ini terletak di tingkat bawah Avenue K Mall, berdekatan dengan H&M Men. Tak susah pun nak cari sebab di tingkat bawah Mall itu memang lokasi pelbagai jenis cafe dan restoran. Setibanya kami di pintu hadapan cafe, kami dilayan oleh En. Hafiz. Orangnya peramah dan sangat murah dengan senyuman. Aku memilih salah satu menu yang telah disediakan untuk Acara AK Food Adventure tersebut. .. apa yang aku pilih? .. jom baca selanjutnya.

Wednesday, 21 January 2015

Keanggunan Koleksi Ray-ban Aviator 2015

Salam,
Hye semua, harini aku nak bercerita mengenai kecantikan cermin mata hitam Rayban. Bagi sesiapa yang suka berjalan pasti mempunyai sekurang-kurang sebuah cermin mata hitam kan? Ia bukan sahaja melindungi mata dari pancaran matahari malah ia juga membuatkan si pemakai nampak anggun, macho dan bergaya. Aku dan husben pun memang ada beberapa koleksi cermin mata. Bukan kami sahaja suka pakai, malah eiman juga suka pakai cermin mata. Cermin mata daddy dia lah yang dia suka pakainya..haha

Comel tak saya?

Jom baca selanjutnya

Restoran Delifrance Tidak Pernah Mengecewakanku

Salam,
Restoran yang aku review seterusnya adalah Cafe Delifrance. Sebelum ini, aku juga sering ke cafe ini untuk menikmati roti yang enak atau terasa nak makan kek sambil minum-minum kopi. Selain itu, cafe ini selalunya berada dilokasi yang strategik dan mudah dilihat oleh pengunjung yang sedang membeli-belah. 

Sewaktu acara AK Food Adventure haritu, telah aku diberikan peluang untuk mencuba satu set menu ringkas yang sangat sesuai untuk Minum Pagi atau Minum Petang. Nak tengok apa menu yang diberikan? Jom ... baca selanjutnya.

 Nah .. selfie dulu

Tuesday, 20 January 2015

Menikmati Makanan di Restoran WonderMama X di Avenue K

Salam,
Seterusnya, restoran yang aku lawati semasa AK Food Adventure atas tajaan Avenue K Mall dan Retoran-restoran yang mengambil bahagian, adalah WonderMama X. Kalau sebut Restoran WonderMama memang tak asing bagi aku kerana aku pernah mengunjunginya di Bangsar Village tempoh hari. Boleh klik di pautan di bawah ini untuk membaca.


Jadi nak tahu apa pula yang aku order di Restoran WonderMama X ini? Jom baca selanjutnya...

Monday, 19 January 2015

Menikmati Minum Petang di Tokyo Pastry Avenue K

Salam,
Ini adalah kali pertama aku menjejakkan kaki ke Tokyo Pastry. Dengan peluang yang diberikan oleh Avenue K dan Tokyo Pastry aku diberikan pilihan untuk mencuba satu jenis kek dan satu jenis minuman. Ohh!! Seronoknya apabila melihat deretan kek yang tersusun cantik di dalam rak kaca di cafe ini. 

AK Food Adventure, apakah yang aku bakal pilih sebagai menu pada hari itu? Jom baca seterusnya.


Sunday, 18 January 2015

Menikmati Buffet di Restoran Samba Brazilian Steak House Avenue K

Salam,
Ha... dalam minggu ni, InsyaAllah aku akan habiskan semua entry berkenaan AK Food Adventure yang lalu. Aku akan ceritakan satu persatu restoran yang aku telah lawati di Avenue K. Memang dah niat nak buat setiap satu entry bagi satu restoran yang aku pergi demi untuk menghargai layanan dan kemurahan hati mereka melayan aku sebagai Food Blogger pada hari tersebut. Selain itu, di bawah ni aku letakkan pautan ke Laman Web Restoran Samba tersebut jika berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan restoran ini.


Pose dengan replika lembu yang berada di hadapan restoran ini. Lembu merupakan salah satu binatang yang sangat berkait rapat dengan Negara Brazil. 

Saturday, 17 January 2015

Makan Sedap di Johnny Rockets, Avenue K

Salam,
Beberapa pada hari Sabtu, 29 November 2014 yang lalu, aku telah mendapat jemputan ke AK Food Adventure dan ia adalah acara pengembaraan food blogger untuk mencuba makanan di restoran-restoran yang disenaraikan di dalam Mall Avenue K! Salah satu Restoran yang terlibat adalah Johny Rockets. Food Adventure ini bermula dari jam 10 pagi hingga 10 malam dan semua food blogger yang terlibat boleh mengunjungi restoran-restoran yang disenaraikan. 

Johny Rockets adalah restoran barat yang wajib aku kunjungi kerana ia menghidangkan makanan yang sangat sedap dan enak, terutamanya Burger-Burger yang gemuk lazat itu. Setibanya kami di depan Restoran Johny Rockets kami dibantu oleh penyambut tetamu yang sangat ramah. Kemudian, aku menunjukkan passport AK Food Adventure dan mereka pun menyediakan burger yang sedap untuk kami. Ini adalah kali pertama aku mengunjungi restoran ini. Rasa keterujaan sangat!

Friday, 16 January 2015

MELAWAT FARM IN THE CITY @ PETTING ZOO DI SERI KEMBANGAN

Salam,
Harini aku nak berkongsi pengalaman semasa kami sekeluarga melawat ke Farm in The City atau juga dikenali sebagai Petting Zoo yang terletak di Seri Kembangan Selangor. Lokasinya sangat mudah untuk dicari jika menggunakan Waze. Ha, apa nak susah-susah cuma taipkan Farm in The City je, jalan ke sana akan tersedia untuk anda. hihi.. 

Jadi, haruslah aku akan menceritakan pengalaman yang aku dan eiman dapat sepanjang berada di sana. Perlu diingatkan bahawa cerita ini merupakan perkongsian gambar-gambar yang sangat banyak sepanjang kami di sana sehingga anda merasakan seperti anda juga menjelajah ke Petting Zoo ini bersama kami haha...mih mih mih.. agaga.. Ok tanpa membuangkan terlalu banyak masa menulis dan berceloteh... jom kita ke Petting Zoo!..jom!

Friday, 2 January 2015

Gambar Sekitar Majlis Perkahwinan Sepupuku Atika & Hakim

Salam,

Seperti yang dijanjikan, ni semua adalah gambar sekitar Majlis Perkahwinan Sepupu ku Atika & Hakim

Hampir sebulan dah rasanya perkahwinan diorang ni. 

Selamat Menonton


Dimulakan dengan gambar Kak Lina dan Baby Iyad.... comel kan.

Pengalaman 2014 - Penyakit Jangkitan Paru-paru / Bronkitis kepada Bayi

Salam,
Pada Januari tahun 2014 yang lalu, ada satu kisah yang aku nak kongsikan dengan semua. 

1) Kami ke Jepun bulan 12,  2013
2) Bulan 1 - Pulang dari Jepun, eiman jadi tak sihat
3) Disahkan jangkitan kuman dalam paru-paru
4) Doktor paksa untuk anak kami di tahan di wad
5) Hampir 5 hari berada di Hospital KPJ Ampang
6) Pengalam berharga sepanjang kesusahan menghadapinya

Thursday, 1 January 2015

MALAYSIA FOOD BLOGGER - NOVA LEEZA

Siapa Nova Leeza?

Saya adalah empunya blog yang beralamat : http://novaleza.blogspot.com/. Nama saya Nova Leeza. Saya mula menulis blog ini pada tahun 2010 dengan genre yang lebih cenderung kepada Kehidupan Peribadi/ Lifestyle Blogger dan Review Makanan/Food Blogger.

Apa yang saya tulis?

Saya gemar menulis berkenaan Restoran atau kedai yang saya lawati untuk saya berkongsi dengan pembaca blog saya. Pada asalnya ia adalah kerana keseronakan menyimpan maklumat berkenaan Restoran/kedai yang saya lawati, namun semakin lama, ia menjadi satu tarikan kepada mereka yang mahu mendapatkan maklumat berkenaan restoran/kedai makan yang baik untuk dilawati.

Bagaimana jika anda mahu saya melawat Restoran/Kedai makan anda?

Sila emel dan nyatakan Nama dan Alamat Restoran anda. Saya akan cuba memberikan respon di dalam jangka masa 24-jam dari tarikh emel dihantar. 


Bagaimana untuk hubungi saya?

EMEL : leezarule@gmail.com
TWITTER : @novaleeza
FACEBOOK PAGE : Blog Nova Leeza
INSTAGRAM : @mommyeiman
BLOG: http://novaleeza.blogspot.com


Bagaimana sekiranya saya ingin Nova Leeza untuk membuat Review Produk/Servis Lain?

Nova Leeza adalah Lifestyle Blogger dan Nova juga berbesar hati untuk membuat review berkenaan produk kecantikan, keperluan seharian mahupun servis yang lain. Hanya emel pada pihak Nova dan Nova akan cuba memberikan respon di dalam jangka masa 24-jam dari tarikh emel dihantar.

Sekian, terima kasih.

----------------------------------------------------------------------------------

Who is Nova Leeza?

I was the owner of the blog address: http://novaleza.blogspot.com/. My name is Nova Leeza. I started writing this blog since 2010 with a genre that tends to Personal Life / Lifestyle Blogger and Food Review / Food Blogger.


What do I write?

I like to write about restaurants or shops that I visited for me to share with readers of my blog. Originally it was because of storing information about restaurants / shops that I visited, but the longer, it becomes a magnet for those who want to get information about restaurants / eateries good place to visit.


What if you wanted me to visit your restaurant?

Email and state the name and address of your restaurant. I'll try to respond within a period of 24 hours from the date the email was sent.



How to contact me?

EMAIL: leezarule@gmail.com
TWITTER:novaleeza
FACEBOOK PAGE: Nova Leeza Blog
INSTAGRAM:mommyeiman
BLOG: http://novaleeza.blogspot.com



What if I want to make Nova Leeza Product / Other Services?

As a Lifestyle Blogger, Nova is also pleased to make a review about beauty products, daily necessities or other services. Only emails in the Nova and Nova will attempt to provide a response within 24-hour period from the date the email was sent.

Thank you.