Wednesday, 18 October 2017

Review: Nutox Renewing Range Tiada Lagi Kulit Kusam

Salam,
Holla. Terimbau kenangan 3 tahun lepas, masa tu aku tak pandai lagi bersolek-solek ni. Yang biasa-biasa je pandai. Setakat foundation, eyeshadow, lipstik dengan blusher. Lagipun masa tu tak banyak lagi video tutorial ke live makeup ke apa. Cuma pepandaila nak pakai. Ada satu tempoh ni, masa eiman baby lagi, aku memang serabai sakai. Pakai baju sama je bila keluar dengan husband, takda makeup ke bedak ke, muka memang pucat je macam mayat dengan eyebag segala bagai. Beberapa kali husband aku tegur suruh aku "letak la bedak sikit sayang, pakaila lipstik sikit yang". Bukan tu je, dia siap complain suruh aku pakai baju yang elok sikit. Keluar jugakla dari mulut dia cakap aku ni dah macam makcik-makcik. Huh! Sentap mak! Bukan sekali tau dia kata aku macam makcik-makcik. Aku pun masa tu rasa malas nak layan dia. Biar jela ko nak cakap aku apa. Masa tu la. Kalau ikutkan aku jadi serabai sampaila aku mengandung kali kedua dan bersalin Fatimah. Tahun 2016 la. Ntahla aku pun tak tahu kenapa aku jadi selekeh camtu. Alasan yang aku bagi "hormon anak lelaki banyak dalam badan". haha

Muka saya tanpa makeup

Monday, 25 September 2017

Resepi Puding Mangga BRAND'S® Innershine® Prune Essence

Salam,
Hola semua, siapa suka makan dessert tapi tak pandai nak buat? Angkat tangan please! hahaha.. same goes here. Babe... ni sumpah pertama kali aku buat dessert weh. Aku ingat macam hawok la nanti jadinya. Tapi apa salahnya.. tak cuba tak tahu kan. Dan.. dengan resepi mudah ringkas zap zap zap aku ni.. tak sangka.. semua orang kata sedap! SEDAP ok! SEDAP!.. hahahahaha gelak macam ahli sihir. Dahla pakai yang dah tersedia ada je.. tambah itu ini je.. pergh tak sangka aku ni ada bakat masak rupanya. wakakakaka

Resepi meletop leleh2 kali ni aku pakai BRAND'S® Innershine® Prune Essence

Sunday, 24 September 2017

Resepi Ayam Panggang Berkuah BRAND'S® Essence of Chicken with Tangkwei

Salam,
Holla semua. Ha.. harini Nova ada satu resepi menarik yang nak dikongsi dengan korang semua. Nama resepi Nova adalah Ayam Panggang Berkuah BRAND'S® Essence of Chicken with Tangkwei. Huh.. panjang tak? hehehe Pertama sekali Nova pakai BRAND'S® Essence of Chicken with Tangkwei ni sebab produk ini khas untuk wanita yang selalu mengalami masalah semasa datang bulan. Mana yang selalu sengggut ke, cramp perut ke, tak lancar ke.. boleh cuba BRAND'S® Essence of Chicken with Tangkwei ni. Bukan sahaja ia membantu anda semasa ada datang bulan, malah ia juga memberi tenaga dan maintain kan performace anda. ha.. Nova dah cuba dah produk ni.. memang sangat membantu Nova untuk mengekalkan tenaga sepanjang hari. Huh tak sangka jugak, selalunya kalau period ni, muka Nova akan bengkak.. badan letih je, takda mood.. kan kan. Tapi dengan mengamalkan BRAND'S® Essence of Chicken with Tangkwei ni Nova jadi power pulak. hehehehe So, nak minum produk ni eloknya selepas korang datang bulan... hasilnya tengokla nanti masa datang bulan.. bulan depan. ok So berbalik pada resepi, jom layan..

Terbaek!

Friday, 22 September 2017

Aduan Harga Tidak Munasabah ke KPDNKK dengan Aplikasi EZ ADU

Salam,
Pada suatu pagi, seperti hari-hari yang biasa aku dan kawan-kawan akan bersarapan bersama di pantri pejabat. Ada yang bawa bekal, ada yang beli di kafe, ada yang beli di luar.. ada rezeki lebih kami akan kongsi bersama. Kadang-kadang tu, ada juga aku masak lebih untuk kongsi dengan kawan-kawan...dan cerita yang aku nak cerita ni.. Pada satu pagi, kawan aku namanya A (bukan nama sebenar), masuk ke pantri dengan muka tak puas hati dia berkata. "Tahu tak, berapa harga air teh bungkus ni?".. Setahu aku kedai air yang dia selalu beli tu akan charge dalam 1.40 sebungkus. Tapi, pagi tadi masa aku tengok, kedai air abang tu tutup. So mesti A beli dekat kedai air yang mahal tu. hehe. "2.00?" kata ku. "Tak!" kata si A. "Kedai hujung (mahal) tu kan selalunya bugkus air sikit je kan, jadi saya suruh buat 2 bungkus penuh, masa nak bayar tu, dia kata,"dik, ni akak charge 3 kali la sebab penuh ni"....terkejut saya dibuatnya." kata si A. Ini bermakna dia kena bayar RM 4.50 bagi sebungkus air penuh darab 2 sama dengan Rm 9. Wow!! Air apakah yang mahal sangat ni? Letak ayam ke kat dalam? ha.. kan. Kenapa charge mahal sangat? Kenapa kedai abang biasa tu hanya charge 1.40 bagi sebungkus air penuh?

Korang pernah rasa? Tak puas hati kenapa boleh charge melampau? Habistu nak buat apa? Takkan nak diam je. Nak mengadu kat siapa? ..... meh aku cerita apa yang korang boleh buat sebagai pengguna. 

Pernah dengar aplikasi EZ ADU KPDNKK? 

Tuesday, 12 September 2017

Enchanteur Stunning Wangian Seorang Wanita

Salam,
Orang kata bila kuat berpeluh badan bau busuk. Macam aku, susah sikit nak berpeluh sebab kerja duduk dalam office. So masalah bau badan ni takdala sangat. Cuma sesekali tu adala jugak pergi pasar pagi2 tak mandi lagi. wakaka bocor rahsia. Eleh korang ni cam tak pernah buat je kan. Balik pasar baru mandi. Depa la kata, aku tak kata. Depa kata kalau masak sebelum mandi nanti masakan sedap. Kalau mandi dulu masakan tak sedap. Yeke yeke.. haha patutla masakan aku sedap sedap je selama ni. wakaka So, untuk mengelakkan pencemaran bau air liur basi haruslah berwangi-wangi sebelum keluar. Paling penting untuk aku adalah pewangi ketiak. Deodaran tu la. Memang aku peminat ENCHANTEUR so aku pakai deodarannya. Kompom wangi semerbak bauku. ekekeke. 

Bersempena pelancaran ini, satu haruman baharu yang sangat menarik telah diperkenalkan iaitu, Stunning!

Thursday, 7 September 2017

Review : Natural Elixirs Hijab Shampoo

Salam,
"Masalah rambut memang tak ada jalan penyelesaian ke apa? Banyak kali dah tukar syampu, tapi masih banyak rambut yang gugur. Makin lama makin banyak. Dah semakin menipis pula rambut ni."
kata seseorang yang rapat dengan aku beberapa bulan lepas. Masalah ni bukan masalah dia seorang je. Masalahnya, aku pun sama. 3 hari sekali mesti kena vacum rumah. Kalau tak rambut bersepahan lah di lantai. Sakit hati juga tengok banyak sangat rambut yang gugur ni. Sejak anak dah dua ni lagi la banyak gugurnya. Siapa lagi ada masalah yang sama? Anyone?

Wednesday, 23 August 2017

2 Juta Page View Blog Nova Leeza... What The .....!!!

Salam,
Oh my oh my.. 2 JUT!!! 2 Jut!!..haha cecah juga akhirnya walaupun lembab. hahahaha tak tahula siapa yang jenguk, tapi aku harapkan apa yang korang cari tu dapat la sedikit info dari blog ni. Erm nak cakap apa ekk.. tak tahula lagi sebab takda idea nak cakap apa petang-petang ni. erm. jangan jemu datang ke sini dan ingatlah daku dalam doamu. シ

Oh nak satu je lagi nak cakap.. Saranghae!

nah saya akhiri dengan sebuah lagu korea kegemaran saya..  wakakaka saya minat Korea

Sekian. papai!


Tuesday, 15 August 2017

Sarapan di All Day Dining Restaurant, Straits Hotel & Suites Restaurant

Salam,
Holla. Dengan semangat yang membara untuk menulis.. ni nak sambung lagi percutian Part 3 di The Straits Hotel & Suites Melaka. Selama aku hidup dan bernafas di bumi ini adalah sangat jarang manusia yang bernama Nova Leeza ni tak makan pagi. Hasil didikan mak abah aku, memang aku akan makan cukup masa. Cukup masa je makan, makan je cukup masa.. hehe Sarapan adalah sangat penting bagi aku kerana dikala aku membuka kedua biji mata ini perut aku akan berbunyi seperti ada pesta keroncong yang sedang berlangsung.  Kalau tak makan.. habisla! Sepanjang pagi akan lemau je. Disebabkan aku ni makan on time, secara tak langsung husband aku pun kena ikut jugakla. haha kalau tak ikut kang aku merajuk. Kalau ikutkan husband aku sebelum kahwin, dia memang jenis langgar je waktu makan. Kadang-kadang tu tidur sampai skip waktu makan. Erm.. camtu la. Bila kawin ni kena pandai-pandailah sesuaikan diri dengan pasangan masing-masing kan demi keharmonian rumah tangga ye tak? hehehehehe thank you husband sebab lepas kahwin je.. u dah pandai makan on time. Yey! Muah cikit.

Yey makan!

Monday, 14 August 2017

Review: Syahirah Korean Secrets, Cantik Persis Korea

Salam,
Holla, Siapa tak nak cantik? Semua orang suka benda cantik, semua orang kalau boleh nak jadi cantik. Ye kan? Tapi cantik tu tak datang bergolek. Setiap benda kena ada usaha. Kalau nak cantik, kena ada usaha. Memandangkan sekarang ni trend gadis-gadis Malaysia meminati penyanyi mahupun pelakon korea, maka banyak pengaruh Korea di bawa masuk ke sini. Kalau ikutkan memang comel-comel penyanyi perempuan mahupun lelaki Korea ni. Kulit cantik, makeup simple, baju comel, suara comel. hehehe memang sejuk je mata memandang. ehh.. hahaha ai ni lagu Korea tak pandai sangat tapi kalau drama Korea tu layan jugaklah. So, kalau korang nak cantik macam orang Korea, tak payah pergi jauh-jauh... kat Malaysia dah ada rahsia produk penjagaan wajah iaitu SYAHIRAH KOREAN SECRETS. Terdapat 2 rangkaian produk di bawah Syahirah Korean Secrets iaitu Hydra Soft dan White Glow, kedua-duanya pasti membuatkan korang persis gadis Korea!  

Wednesday, 2 August 2017

Kompilasi Nova Leeza Beraya Tahun 2017 | Nah tengokla!

Salam,
Holla.. raya dah habis dah.. tak upload pun lagi compilation gambar raya aku yang syok sendiri tu. hahaha nak ke tengok? tengokla.. Setiap tahun memang aku akan simpan gambar kat blog. Aku ni jenis malas nak tengok balik gambar dalam drive ke laptop ke kan. Paling senang nak cari gambar raya, taip je kat search tepi blog aku ni. Ha.. senang kan. Tulah salah satu sebab aku suka blog ni. Tahun ni, turn raya rumah mak mertua aku kat KL. Senang sangat 15 minit dah sampai. Takda jam langsung.. kah kah.. Untungla kawin dengan orang Key El kan.. Tema tahun ni purple.. Actually.. baju aku, husband dengan eiman sama.. baju adik je pelik sikit purple dia. Sebabnya.. baju adik ni di sponsor oleh kakak aku.. so dia hantar gambar baju adik ni guna phone kan. Tah napala.. aku nampak warna baju adik warna purple pink.. so kitorang carila baju yang macam warna baju adik (yang aku rasa sama dalam gambar phone)... Seminggu nak raya baru la kakak aku bagi dan aku mampu frust je sebab warna dia lain sebenarnya. ahahahaha takkan nak beli set purple lain pulak.. ahh pakai jela.. janji purple jugak.. 😓

Eiman dah 4 tahun umur dia. tengokla perangai dia.. Dia rasa macam tu kelakar.. so dia posing sambil ketawa. ahh. sukatila ko eiman..

Saturday, 15 July 2017

SAFI SHAYLA Syampu Wanita Bertudung

Salam,
Holla semua. Penjagaan rambut bagi wanita bertudung bukanlah sesuatu yang mudah. Masalah kelemumur, kegatalan kulit kepala, rambut berbau, rambut gugur merupakan masalah terbesar bagi Nova. Bayangkanlah dengan adanya baby kecik ni, semakin sukarlah Nova nak fokus pada penjagaan diri terutamanya kepada rambut. Nak pergi saloon.. krikk krikk erm dah lama sangat tak jejak kaki ke sana. So, Nova perlukan penyelesaian yang mudah dan cepat. Khas buat wanita bertudung, Nova temui SAFI Shayla sebagai penyelamat kepada semua masalah ini. Oh ya.. syampu SAFI Shayla ni ada Habbatus Sauda tau!!!! So, tiada stress.. hanya dengan SAFI Shayla! 💚💛💚 

Friday, 14 July 2017

Infinity Pool The Straits Hotel & Suites Melaka

Salam,
Holla.. Pertama kali dalam sejarah hidup Nova diberikan peluang untuk terjun ke dalam pool yang berada di tingkat paling atas, menghadap laut Melaka. Awesome Giler! Tak pernah tahu pun selama ni dekat Melaka ada hotel yang ada Infinity Pool menghadap laut. Yang Nova pernah pergi dekat Port Dickson tu la kan... Paling seronok sekali adalah si Eiman. 3 hari 2 malam kami di sana, tiap-tiap hari pergi pool. Tak pernah jemu pun sebabnya perasaan semasa berada di sana adalah sangat tenang dengan pemandangan yang sangat lawa! Nak tengok keseronokan eiman bermain air? Jom..

Thursday, 13 July 2017

Nutox Advanced Serum Concentrate | Kelihatan Muda Hanya Dalam 7 Hari!

Salam,
Holla. Bercerita mengenai Nutox... Nova pasti akan teringat pada kakak Nova dan adik ipar Nova. Mereka adalah pengguna Nutox paling tegar dan mereka sangat yakin dengan keberkesanannya. Contohnya, kakak Nova dah bertahun-tahun menggunakan produk Nutox ni. Ke mana sahaja mesti Nutox bersamanya. Nova pernah tanya pada kakak, "Best ke Nutox ni?". "Best! Skin care paling sesuai dengan kulit. Dah macam-macam produk kakak cuba, Nutox juga yang paling best!" katanya. Lalu, pada bulan Mei yang lalu, Nova telah diberikan peluang untuk mencuba sendiri produk Nutox ni dan paling special sekali... adalah Nutox Advanced Serum Concentrate yang diperbaharui. Jom.. Nova cerita lanjut..

Friday, 30 June 2017

Jeti Nelayan dan Barbecue Night di Adni Suite Homestay Seri Manjung (Part 3)

Salam,
Holla semua. Raya camana? Amboii cuti lama kan kome.. hehe Raya tu raya jugak, kesihatan jangan dulupakan. minum air banyak ye dan kawal sikit pemakanan tu ye. Dah masuk raya keenam dah kita. jadi Nova pun nak update-lah satu entry masa kami bercuti ke Lumut, Perak. Kami menginap di Adni Suite Homestay, Seri Manjung, Perak dan kalau korang nak tengok homestay ni korang boleh ke link bawah ni ye. 


Masuk hari kedua kami di homestay ni, pagi-pagi lagi kami dah ke kawasan jeti nelayan. Dekat je dari homestay, dalam 5 minit naik kereta. Kami sampai lebih kurang pukul 8.30 pagi. Kami bersarapan dulu di kedai makan di kawasan jeti nelayan. Sedap jugak breakfast kat sini. Mak paling suka makan kuih cucur badak siap tapau lagi. Harga pun very the reasonable compared harga makanan dekat KL. hihi. Lepas breakfast kami tapau makanan untuk orang lain kat rumah yang masih enak di buai mimpi. Tak jauh kan... 5 minit je. Dalam pukul 9.30 kami turun balik ke jeti nelayan mencari ikan. Lawanya kawasan ni. Rasa macam duduk kat kampung sangat. Ai is very the teruja masa ni. Dia jual ikan segar-segar je weh... paling lama pun ikan semalam.. bukan ikan sejuk beku seminggu. Isinya memang fresh lagi. 

Di awal pagi daku bergambar di kawasan jeti nelayan betemankan pokok nan hijo. Muka fresh takda makeup.

Thursday, 22 June 2017

Fatimah Azzahra dan Hospital Pusrawi

Salam,
Holla minggu terakhir nak raya ni, adik tak sihat. Demam panas mula malam Jumaat 16 Jun 2017. Dah bagi ubat pun masih tak kebah. Actually, Adik mula demam seminggu sebelum tu lagi, dah pergi emergency pusrawi dan selepas dua tiga hari demam adik dah surut. Tapi ntahla kenapa demam datang balik. Aku ni, bab demam-demam ni memang aku ambik berat. Tambah nak raya ni. Adooi ujian betul minggu ni. 

Thursday, 15 June 2017

Hidup Ini Singkat dan Selamat Berpuasa

Salam.
Bila duduk sendiri dan termenung, berfikir aku "Sudahkah aku buat yang terbaik dalam hidup ini? Cukupkah amalan dan kebajikan yang aku buat?".. jantung berdegup laju bila makin aku berfikir, makin banyak benda yang aku rasa belum aku selesaikan. Hidup ini singkat. Setiap kali dalam doaku, selalu aku panjatkan doa kepada Allah supaya aku diberikan kesihatan yang baik untuk aku terus melaksanakan tanggungjawab yang masih belum aku selesaikan. Tapi aku hanya mampu berdoa. Dia sahaja yang menentukan segalanya.

Dah makin banyak umur ni, makin aku banyak mempersoalkan hidupku ini. Sampaikah aku untuk melihat anak-anakku membesar? Cukupkah makan dan pakai mereka?..Kalau aku ada kuasa, nak juga aku hentikan masa dari terus berjalan. Biar aku dapat masa sepuas-puasnya hariku bersama mereka. 

Dalam seumur hidup aku ni, banyak dah insan yang aku sayang telah pergi meninggalkan aku. Hanya kenangan manis dan gambar je yang aku boleh tengok untuk mengubat rindu. Setiap yang hidup pasti akan mati.

Aku berdoa agar aku sentiasa diberikan peluang untuk memperbaiki diri aku, diberi kekuatan untuk terus kuat dan tabah serta diberikan peluang untuk melihat anak-anak yang aku kasihi membesar dengan baik. Ya Allah peliharalah mereka.

Amin. Sakit itu tanda Allah sayang dan ingat kamu. Selamat berpuasa semua! Semoga anda sihat sejahtera, bahagia dan sentiasa berada dalam rahmatNya. Amin. 

Wednesday, 14 June 2017

Hotel di Melaka, The Straits Hotel & Suites Memang Awesome

"Eiman nak hotel! Mummy! Eiman nak hotel! Mummy kenapa hotel dah habis?"

Macam tu la ayat anak lelaki aku Eiman yang berusia 4 tahun tu. Kalau datang mood rindu nak main air tu, pagi petang siang malam la dia duk membebel mummy nak hotel nak hotel.  Bukan minta biasa-biasa.. sampai menangis air mata drama sangat. Pastu bukan je kat aku dia berdrama, kat atuk, nenek, alang, acu ira.. semuala orang la dia bising2 eiman nak hotel.

"Rumah eiman takda swimming pool! Hotel ada swimming pool!"

Ah.. macam tula ayat dia kalau aku tanya kenapa nak pergi hotel. So aku pesan siap-siap kat daddy, nanti u beli rumah ada swimming pool ye sayang. Anak u tu suka berenang! hahaha... "Yerla, doakanlah ai jadi datuk, macam hotel ai bikin rumah kita nanti!" kata si suami... hihi Ameen bang, Ameen. Kalu u datuk, ai datinla kan. wakakakaka.

ha, ni si budak kecik yang minta nak hotel tu. kecik besar kecik besar je..

Tuesday, 13 June 2017

Bercuti ke Lumut Part 2 | Kopee Paste Cafe

Salam,
Holla. Seperti yang telah dijanjikan..ini adalah sambungan kisah Nova sekeluarga bercuti ke Lumut dan menginap di Adni Suite Homestay Seri Manjung. Tuan rumah homestay Adni Suite Homestay Seri Manjung, dengan baik hati tolong pikir dan bagi cadangan mana tempat makan yang hipster dan best. Salah satu cadangan beliau adalah di Cafe Kopee Paste. Jarak dari Adni Suite Homestay Seri Manjung ke restoran ini lebih kurang 20 minit sahaja. Dah rehat-rehat petang tadi kan, badan pun dah segar balik, perut pula dah lapar.. so apa tunggu lagi? jom kita ke Cafe Kopee Paste. Nak tengok hipster ke tak hipster. 

Tuesday, 30 May 2017

Neutrogena®’s Fashion Debut Celebrates The Joy Of Healthy Skin

No. 1 dermatologist-recommended brand hits STYLO runway with Happy Skin 24/7 collection

Kuala Lumpur, 3 May 2017 – Finally, a fashion that lasts for all seasons is here! Introducing Neutrogena® Happy Skin 24/7 fashion collection, a series of 30 designs presented at Mercedes-Benz STYLO AsiaFashionFestival (MBSTYLOAFF) 2017.

Created by local fashion designers Kittie Yiyi and Hazzer Wan Lee, the Happy Skin 24/7 collection interprets the happy mood that one exudes with healthy, great-looking skin. 

Wednesday, 17 May 2017

Homestay Lumut, Pulau Pangkor | Adni Suite Homestay Seri Manjung

Salam, 
Holla semua. Alhamdulillah dah masuk puasa minggu kedua dah ni. Macam mana ok ke? hehe So, harini Nova nak berkongsi pengalaman gumbira semasa menginap di Adni Suite Homestay Seri Manjung. Tak sabar nak citer kat korang semua apa aktiviti Nova semasa bercuti di sana dan juga Nova akan share gambar-gambar yang best-best..Ai akan buat 2-3 part la ye so tengokla nanti best ke tak best k. Berbalik kepada tajuk utama kita, destinasi pilihan Nova kali ini adalah di Lumut dan Pulau Pangkor, Perak. Negeri kelahiranku..cewah. Siapa IC 08 sep sikit! Siapa yang tak tahu kan, diantara lokasi menarik di Perak adalah Lumut, Teluk Batik, Marina Island dan Pulau Pangkor...

Friday, 12 May 2017

Cara Beli Barang Guna Aplikasi Lazada Malaysia dan Bayar Cash di 7-Eleven

Salam semua, 
Dah muat turun aplikasi Lazada Malaysia? Sama ada anda pengguna Android atau iPhone, anda boleh muat turun aplikasi Lazada Malaysia di App Store dan Google Play. Cubalah! Anda akan dapat rasa perbezaan yang ketara. Sambil lepak boleh tengok Lazada Malaysia, sambil menunggu boleh tengok Lazada Malaysia, sambil nak lelap mata pun boleh tengok Lazada Malaysia... haaa... syoknyerr! Di Lazada Malaysia ada macam-macam jenis barang yang menarik dengan tawaran harga yang sangat-sangat berpatutan. Tak payah nak cerita panjang.. siapa yang tak kenal Lazada Malaysia memang rugi besar lah! Jadi hari ini, Nova nak tunjukkan cara mudah untuk membuat carian barang di Lazada Malaysia. Bukan itu sahaja, Nova juga akan tunjukkan cara untuk membuat pembayaran menggunakan CASH!! iaitu MOLPay CASH di 7-Eleven berdekatan dengan anda. Wow kan!! Ok, jom...

Thursday, 11 May 2017

Barang Keperluan Selepas Bersalin Jenama Babyhood

Salam,
Aku pernah rasa give up untuk terus menyusukan anak masa aku lepas bersalin eiman (anak sulung). Aku pernah tulis di blog berkenaan sakit Slip Disk aku dan kesan dari Slip Disk tu buat aku jatuh sakit sampai kena MC selama hampir 5 bulan. Skip cerita sakit, peristiwa lama jangan dikenang sangat. Kita buka buku baru. Ha.. berbalik kepada cerita tadi.. pasal menyusukan anak. Lepas bersalin, sakit belakang aku ni memang cam gitu jugaklah.. sakitnya idak pun kurang banyak. Nak menyusukan anak lagi satu hal. Bukan sejam dua jam duduk memangku si eiman tu. Sekali susu mahu 4 jam jugakla. Serius.. 4 jam ni, pinggang aku dah tak tau nak senget sebelah mana.Sampai menangis-nangis jugak la sambil menyusu. Dah stress gitu.. nan hado susu keluar... lagi aku stress!

Eiman.. dah 4 tahun dah anak aku ni.

Thursday, 4 May 2017

SAFI BALQIS OxyWhite | Kulit Cerah dan Berseri

Salam,
Holla...Genap sebulan Nova mencuba produk dari rangkaian SAFI Malaysia iaitu SAFI BALQIS OxyWhite. Ia adalah formulasi baharu dalam rangkaian penjagaan kulit SAFI Balqis yang diperkaya dengan Formulasi OxyWhite iaitu gabungan Nano Oxygen dan Nano BioWhite agar kulit wajah tampil lebih sihat dan cerah sempurna. Seperti yang kita sedia maklum, SAFI adalah produk yang dijamin halal. 😃

SAFI BALQIS OxyWhite - Berikan Nafas Baharu Agar Kulit Wajah Sihat Berseri & Cerah Sempurna

Monday, 24 April 2017

Carrie Junior dengan Pek Isian Semula

Salam,
Sekarang ni penjimatan adalah sangat-sangat digalakkan sejajar dengan peningkatan kos sara hidup pada masa kini. Namun begitu, adalah penting juga untuk kita sebagai ibu bapa untuk membuat pemilihan yang tepat dalam memenuhi keperluan seharian anak-anak. Seperti ibu bapa yang lain, Nova dan suami juga sentiasa menitikberatkan tentang kebersihan anak-anak. Kami tidak akan dengan semberono membeli produk yang dijual dipasaran untuk kegunaan anak-anak melainkan kami benar-benar yakin dan pasti dengan kualiti sesuatu produk. Diantara produk mandian yang menjadi pilihan setia kami adalah jenama Carrie Junior.

Anak-anak suka, mummy lagi gembira 🙋

Sunday, 16 April 2017

Veet Sensitive Touch Review | Mencukur Tanpa Rasa Sakit

Salam,
Aku memang selalu ada masalah kegatalan dan pedih selepas becukur. Dua sebab gatal dan pedih, pertama, sebab kulit cedera, kedua sebab bulu baru nk tumbuh. Dari dulu aku kena hadapi masalah ni. Setiap kali nak bercukur, perasaan menyampah, bosan tak suka semua datang. Untunglah sangat siapa yang tak ada banyak bulu roma. Tak macam aku, genetik dalam badan aku ni memang genetik banyak bulu agaknya. Ada masanya, aku malas sangat nak menghadapi kegatalan dan kepedihan ini, lalu aku biarkan sahaja bebulu itu memanjang sehingga boleh diikat tocang. hahahha...

Wednesday, 12 April 2017

LakePark Residence di KL North Rumah Idaman

Salam,
Holla semua. Membuat pilihan dalam hidup bukanlah suatu perkara yang mudah. Tidak kira besar atau kecil. Semua orang nak yang terbaik dalam hidup ni kan. Aku juga tak terkecuali. sebagai contoh, untuk memilih tema baju raya tahun 2017 pun mengambil masa yang agak lama dan keputusan pun sering bertukar-tukar. Kejap nak turqois, kejap nak pink purple. Itu baru baju raya, belum lagi nak pilih nama anak. Ohh sumpah. Nak pilih nama anak adalah keputusan paling susah aku dan suami pernah buat. Makan masa berbulan-bulan dan berkotak-kotak buku Panduan Nama Anak Dalam Islam kitorang dah selak. 

Ha, selain itu, ada satu lagi keputusan yang selalunya orang kata susah nak buat; iaitu "Kat mana nak beli rumah?"..

Tuesday, 11 April 2017

Deep Clean Neutrogena Pilihan Hatiku!

Salam,
holla semua. Mencuci muka adalah satu rutin harian yang anda tak boleh langsung skip! Kena buat hari-hari semalas-malasnya sekali sehari. Kalau yang rajin tu, boleh buat pagi, tengah hari, petang dan malam. Kalau aku, setiap kali nak solat, kalau sempat, aku akan cuci muka. Kenapa pentingnya cuci muka? sebab kulit muka akan berminyak dan kotor, mencuci muka dapat menjaga kesihatan kulit. melembap dan sekaligus kita akan rasa segar. Betul tak?

Pencuci muka pilihan Nova semestinya dari jenama Neutrogena

Friday, 7 April 2017

Lexis Port Dickson | Private Water Chalet Full Sea View

Salam,
Holla.. masa ni mak pergi Umrah.. kakak aku yong dengan si pika menghantarlah mak ni ke KLIA. Malam tu kakak aku tidur kat rumah aku memandangkan esoknya hari Sabtu kan. Tak ada plan pun nak pergi ke mana-mana, mungkin jalan-jalan di KL je.. Yerlah sangat kan! Masalahnya, bila jari jemari aku ini mengetuk keyboard dan menaip Airbnb... dah mula la nampak je yang menarik-menarik ni. Memanggil-manggil je suh pi jalan.. aish!!!! Ini kerja GILA!

Thursday, 6 April 2017

Menginap di Rumah Mewah di Kuala Lumpur | K Residence

Salam,
Pada suatu pagi yang indah dan hening.. aku bangun awal dan termenung memikir, bila la nak sihat sepenuhnya ni. Dah seminggu lebih batuk dan demam. Sampai boleh rasa tak larat nak bangun pagi. MC minggu ni sampai 3 hari doktor bagi. Masuk hari ke 5, aku tak tangguh lagi dan terus pergi medical checkup di Gleneagles Ampang. Alhamdulillah, result ok. Jangkitan bakteria rupanya, sebab itu lambat baik. 

Sunday, 26 March 2017

The Royale Bintang Penang Yang Mewah

Salam,
Holla, sedih ni tau sebab bulan ni, Mac sempat update beberapa entry je. Tak dapat nak meet target sebab 2 minggu tak sihat satu family pulak tu. Takperla.. sakit tu kan sebab Allah sayang. hehe ok back to cerita The Royale Bintang Penang Yang Mewah. Masa ni aku pergi penang melawat pakcik kawan baik aku Nisa. Plan asal balik hari je KL - Penang. Tapi sebab ada dua budak kecik yang mengamuk tu, kenalah mengalah mancari hotel mee segera. Nasib baik le kecanggihan teknologi membuatkan aku menempah bilik hotel dengan semudah abc sahaja. Cewah.. dalam kereta booking kat Traveloka, sampai je terus checkin. Bayaran suma dah settlekan guna online. Canggih kan sekarang ni.

Saturday, 25 March 2017

Veet Sensitive Touch Workshop | Gajet Kecantikan Terbaru Dari Veet

Salam,
Holla semua. Beberapa minggu lepas Nova telah dijemput untuk menhadiri Veet Sensitive Touch Workshop. Tanpa ragu-ragu Nova telah bersetuju untuk hadir ke workshop ini kerana Veet merupakan jenama sangat biasa dengan kehidupan Nova. Maklumlah saya ni ada keturunan hindustan sikit.. jadi sejak azali bebulus tu memang kena trim la, kalau tak trim husband ai boleh confius ni bini dia ke Orang Utan. haha...So, Veet dengan jayanya telah melancarkan satu gajet kecantikan yang baru dan menyebabkan aku sangat tertarik dan teruja untuk tahu dengan lebih lanjut. Yang bestnya haritu husband ai tolong hantar dan jemput ke sana yeay! 😋 

Muka bahagia sebab tak payah pening nak cari jalan.

Tuesday, 28 February 2017

Promosi W-Day | Penyediaan Makanan Fatimah Oleh Mak Mertuaku

Salam dan Holla semua,
Harini Nova nak cerita-cerita dengan korang semua, berkenaan betapa baiknya lahai mak mertua Nova. Setiap kali Nova pulang dari kerja untuk ambik anak, mesti makanan baby Fatimah dah siap -siap dimasak oleh mak. Selalunya mak akan masak bubur nasi dengan ayam, salmon, lobak merah, brokoli atau kentang. Mak akan tukar-tukar menu supaya Fatimah tak bosan. Fatimah ni pula, kalau makan masakan mak memang laju sangat dia makan. Punyalah suka makan bubur nasi sehinggakan tak boleh suap lambat-lambat, karang menjerit lah dia. Bubur nasi yang mak masak tadi aku kisar dulu dalam food blender jenama Philips. 


Tuesday, 21 February 2017

Sassy Nursing Bra by Shapee | Cara Pilih Nursing Bra Yang Bagus

Salam,
Holla semua. Alamdulillah Fatimah dah nak masuk 10 bulan pada bulan ini. Cepat sungguh masa berlalu. Mengandungkan Fatimah kali ini sedikit berbeza dengan masa mengandungkan Eiman dulu. Memandangkan ini kandungan yang kedua, Nova lebih bersedia dan teratur dalam merancang keperluan mengandung dan bersalin. Nova juga nak kongsikan beberapa tips dan pengalaman dalam memilih Nursing Bra yang selesa dan sesuai bagi ibu yang mengandung atau sedang menyusukan anak. Penting ke? Ya uolls! Penting sangat! Selama ni, Nova pun macam korang juga, ibu muda yang tak tahu memilih Nursing Bra yang terbaik, terbagus dan paling selesa. Ada beza ke bra biasa dan Nursing Bra? Yes dik.. sangat berbeza!.. jom akak story...

Monday, 20 February 2017

Chiaus Baby Diaper | Pilih Lampin Pakai Buang Terbaik

Salam,
Holla semua, selama ni aku selalu ada masalah untuk pilih Lampin Bayi terbaik yang berkualiti, selesa, tidak bocor dan harga mampu beli. Banyak brand yang aku dah cuba dan yang kali ni memang terbaik. Ikhlas dari hati nurani dan tulus ikhlas ini. No bodek-bodek No cakap kosong. No no no!  Big NO! Bagi aku, Chiaus adalah Baby Diaper terbaik yang menjadi pilihan hati untuk Fatimah dikala siang hari. Kenapa aku suka sangat berkobar-kobar ni. Yes, meh aku straight to the point. sebab-sebabnya adalah....

Fatimah dan Chiaus Baby Diaper kesukaanya

Wednesday, 8 February 2017

Eau Thermale Avène | More Than Just Water

Salam,
Holla everyone. Harini Nova nak share dengan korang pengalaman dan feedback Nova yang jujur, tulus dan ikhlas menggunakan produk Eau Thermale Avène. Pernah dengar tak? Off course la kan.. Yups dah 21 hari Nova mencuba produk penjagaan kulit Eau Thermale Avène. I memang totally pakai Eau Thermale Avène ni dan i simpan tepi dulu set penjagaan kulit i yang lain. Dan.. minggu ini adalah minggu yang sangat menggembirakan buat Nova kerana Nova dapat feedback dari orang sekeliling yang kulit Nova nampak segar dan bersinar. Paling best bila kakak i tanya "U pakai bedak ke?" .... masatu i memang tak pakai apa2 makeup langsung even secalit bedak. Dengan seronoknya i cakap, "Takda pakai apa-apa pun. Kenapa? Nampak glowing ye? hahaha" see! nampak tak? seriously i suka sangat lah. I cuma pakai benda basic je pun, Pencuci Muka, Toner, Krim Pelembap dan Krim Pelindung. Zap zap Gloww terus! haa...kau mampu? 

Ini rangkaian Eau Thermale Avène Hydrance Optimale

Sunday, 5 February 2017

Street Churros - Kesedapan Mengasyikkan dan Membahagiakan

"Abang teringinlah nak makan Churros!!"

Tersentak aku. Aku pergi dekat laki aku, pelan-pelan.. rapat-rapat. Lepastu aku tampar pipi dia! "Pap! Berangan!" hahahaha tengah-tengah malam mengidam nak makan Churros.. kot iye pun tunggu lah esok pagi bang! Rupanya, dia tengah tengok Facebook, nampak orang upload gambar makan Churros. isk isk.. aku ambik phone dia.. "WoW!! Ini sedap ni bang!". "PaP!" dia tampar muka aku balik. kurang asam! Tapi memang betul, Churros ni nampak sedap weh. aku ni dahlah peminat dessert. Churros ni ada semacam daya tarikan la aku rasa... memanggil-manggil nama ai mek. "Kita kena cuba ni sayang!" kata husband aku. Off course darling! Off course!

Saturday, 4 February 2017

Sambutan Hari Jadi Nova Leeza di Mani-Thai Cuisine Tanjong Malim

Salam,
Sejak TV3 keluarkan episod Majalah 3 Tanjong Malim sebagai syurga makanan, aku rasa macam.. biar betul dik. Aku ke yang tak habis pusing lagi semua gerai dan kedai di Tanjong Malim ni. Jangan kasi malu akak dik. Akak ni anak jati Tanjong Malim ni rasa tertekan tau. So.. bila my sister bawak aku ke Mani Thai, tersentap aku. Tak pernah tahu babe pasal kedai ni. This is insane! Kedai lawa camni ada kat Tg. Malim.. ok now i get it.. aku la yang tertinggal keretapi. LOL

Friday, 3 February 2017

Kolam Air Panas Sungai Klah Hot Spring Park, Sungkai Perak Yang Awesome!

Salam,
Holla dah lama tak cerita pasal percutian, asik cerita pasal makeup je kan.. hehe sorry la ye. Moh le saya kongsi dengan anda semua cerita Percutian saya di Sungai Klah Hot Spring Park, Sungkai Perak. Ni first time tau Nova pergi hot spring ni. Pernah dan selalu dengar tapi ntahla tak pernah sampai pun. Tak dapat nak bayang macam mana tempat ni. Percayalah, tempat orang kita sibuk-sibuk nak pergi sedangkan tempat sendiri ada Hot Spring yang best pun boleh tatau. Aku cam takda idea apa tempat ni sebenarnya... so untuk berkongsi maklumat dengan korang semua jugaklah.. so aku tepekkan gambar2 semasa bersukaria di sini.

Tempat ni bapak besar.. dan paling bagusnya adalah air ni adalah Kolam besar ini mendapat sumber air sejuk dari mata air gunung.

Thursday, 2 February 2017

Kehidupan Blogger Ni Sebenarnya Bukan Senang-senang Buat Duit

Salam,
Selamat bercuti panjang buat kawan-kawan yang dikasihi sekalian. Hari ini Nova duduk di rumah je, ada plan nak balik kampung tapi tengokla keadaan macam mana. (Masa tulis ni hari Isnin, cuti, publish lambat..hehe) Nova nak sembang-sembang sikit la dengan korang semua, memandangkan jarang sangat dah Nova cerita from heart to heart dengan korang sekarang ni. Ada beberapa soalan yang selalu ditanya oleh kawan-kawan Nova berkenaan kehidupan seorang blogger. Cewah.. Aku part time je

Soalan pertama : Berapa bayaran you dapat sebulan? 
LOL erm.. soalan paling favourite sebab terlalu banyak rumors yang mengatakan jadi blogger ni boleh kaya! Boleh dapat sampai juta-juta. Weh!! serius.. kalau yang juta-juta tu boleh bilang dengan jari babe. Kalau aku... cam kerik kerik la.. untung sabut timbul untung batu tenggelam. hahaha ada job mari.. adalah takda job marilah bergumbira.. erm. cenggitu. 

Soalan kedua : Macam mana you boleh start menulis blog?
Aku menulis diari dulu, pastu baru menulis blog. Mula-mula dulu aku tulis benda merapu tah apa-apa. Sampai satu masa aku rasa cam bodoh je apa aku tulis. Aku mula belajar jadi blogger yang baik dengan baca tips2 menulis blog yang bagus dan SEO tu semuala yang ada kat internet dan ditambah dengan ilmu menulis karangan dari cikgu Bahasa Melayu masa sekolah menengah. Terus menulis sampai sekarang sebab minat dan boleh dapat income tambahan.

Soalan ketiga : Macam mana you boleh dapat job?
Hahaha.. selalunya orang tanya sebab nak juga dapat duit poket kan.. so pertama sekali u kena buat satu blog dulu. Kemudian, duduk dalam bilik selama satu purnama dan mula tulis entry. Original bukan copy paste ye. Kasi entry tu banyak sikit at least ratus la. Visit pun ok, ada mantap statistik setiap bulan..Lepastu ko join la aktiviti blogger, akifkan diri, kenalkan diri pada umum, promote diri sebagai blogger, join group FB Blogger dan paling penting ada identiti tersendiri. Cam aku.. identiti aku adalah Lifestyle Blogger Mom aka penulis handalan kalau masuk kontes menulis selalu menang so jangan jeles. kah kah kah kah!

Soalan keempat : Betulke blog boleh buat duit?
Mula-mula aku tak tahu pun blog boleh buat duit ke apa. Yang aku tahu boleh dapat duit kalau letak iklan Nuffnang kat blog. Yerla zaman aku Nuffnang tu cam famous giler. Alhamdulillah, lepas aku menang contest menulis anjuran Nuffnang terus aku dapat job dari diorang. Ni bukan yang aku klik kau kau klik aku tu tau. Setahun lebih jugakla aku dapat merasa join event Nuffnang... erm.. lepastu aku campur dengan blogger lain. Aku mendalami lagi ilmu pasal buat duit dengan blog. Dari situ baru aku tahu banyak cara lagi nak buat duit dengan blog ni seperti join Affiliate, erm.. Adsense, Innity ebook ahh banyak lagi cara. Google je sesepah tips. Dan aku tengok trend blogger harini, bila famous, dapat pengaruh pembaca yang setia.. blogger akan mula buat business. Contohnya vivy sofinas, elly in wonderland, dr. harlina.. siap keluarkan produk sendiri, . Dah tu laku keras kan.. pandai depa ni.

Ok Dahla.. tu je nak cakap bai.

Wednesday, 1 February 2017

ELMA Inspire BB Cushion | Make-up Sambil Merawat Kulit

Salam,
Holla semua, kelihatan cantik dan kemas adalah sangat penting bagi Nova kerana ia memberikan Nova keyakinan dan keberanian untuk melakukan apa sahaja. Oleh itu, Nova akan cari juga masa untuk melengkapkan diri dengan secalit bedak, selukis kening, sebulat pemerah pipi, sebaris eyeliner, seketul eyeshadow dan sebaris senyuman dari bibir yang dilipstikkan. haa... cewah. Kelihatan cantik untuk kepuasan diri malah husband ai is suka ai makeup. Kalau ai nampak kusam je, dia akan bagi ai 10 minit untuk bersiap. "Pergila makeup sikit.. pucat la!".... yes itu husband ai.

Thursday, 26 January 2017

Botol Susu Twistshake Senang Dicuci dan Cantik

Salam,
Holla, Korang!!! nak share benda best ni. Korang ada masalah nak cuci botol susu tak? Nova pun tak suka sangat basuh botol susu budak ni. Kalau Nova basuh botol susu, Nova akan pastikan ianya betul-betul bersih dan tak berminyak dan untuk mencapai tahap kepuasan, Nova akan ambil masa yang lama. Sampai puting susu Nova akan bukak dan sental-sental gonyoh-gonyoh dengan berus botol susu. Dahla tu permukaan kepala botol susu tu kecik, susah kan nak basuh? Tapi sekarang ni uolllss.. tak payah nak bersusah-payah dah tau. Kau beli je Twistshake.. Tak sampai seminit uols dah siap mencuci semua. Bersih boom boom boom!! Percayalah!

Comel kan?

Sunday, 22 January 2017

Friso Gold - Mudah Hadam dan Nutrisi Mencukupi

Salam,
Holla everyone. Pernah tak korang terfikir macam mana penyediaan susu anak anda di kilang? Adakah susu yang di pek di dalam tin itu memenuhi keperluan nutrisi anak anda? Anda tahu tak, susu yang terlebih panas semasa pemprosesan di kilang boleh merosakkan struktur semula jadi susu yang mudah hadam? Ha.. memang penting ye kawan-kawan semua, cara pemprosesan susu yang betul memelihara struktur semulajadi susu dan mengekalkan nutrisi yang diperlukan oleh anak anda. Kalau nak tahu kan, Friso Gold telah menemui satu teknologi yang dipanggil teknologi LocNutri™ yang mampu memelihara susu anak anda supaya tidak dipanaskan secara melampau.

Sorry.. mummy yang excited dengan susu baru eiman

Friday, 6 January 2017

Majlis Aqiqah dan Berendoi Fatimah

Salam,
Holla semua. Selamat tahun baru 2017 dan semoga sihat-sihat selalu. Bagaimana tahun baru anda? Best tidok? kalau best bagusla, kalau tidok.. nak buat macam mana mek.. sabar jela kan. Ok skip skip i nak kongsi gambar Majlis Aqiqah anak i sebenarnya. I tahu i pending dah lama.. jurufoto i kalini.. sap sap sap.. tak sampai seminggu dah siap tau gambar ni. I je yang kedek-kedek nak masukkan dalam blog. Yerla gambar ada 500 keping.. mana satu i nak pilih kan.. i pilih2.. i pening.. i rehat jap.. i tertidur.. anak nak susu.. ehh.. terlupa dah nak pilih gambar kan. hahaha So malam ni gigih juga i pilih gambar sampai terbuntang mata i ni tau. dan.. off coursela gambar i paling banyak.. hahaha i kan mak pengantin.