Wednesday, 17 May 2017

Homestay Lumut, Pulau Pangkor | Adni Suites Homestay Seri Manjong

Adni Suite Homestay Seri Manjong

Content will be up soon ya!!


Friday, 12 May 2017

Cara Beli Barang LAZADA dan Bayar Cash di 7-Eleven

Salam semua, 
Dah muat turun aplikasi LAZADA? Sama ada anda pengguna Android atau iPhone, anda boleh muat turun aplikasi LAZADA di App Store dan Google Play. Cubalah! Anda akan dapat rasa perbezaan yang ketara. Sambil lepak boleh tengok LAZADA, sambil menunggu boleh tengok LAZADA, sambil nak lelap mata pun boleh tengok LAZADA... haaa... syoknyerr! Di LAZADA ada macam-macam jenis barang yang menarik dengan tawaran harga yang sangat-sangat berpatutan. Tak payah nak cerita panjang.. siapa yang tak kenal LAZADA memang rugi besar lah! Jadi hari ini, Nova nak tunjukkan cara mudah untuk membuat carian barang di LAZADA. Bukan itu sahaja, Nova juga akan tunjukkan cara untuk membuat pembayaran menggunakan CASH!! iaitu MOLPay CASH di 7-Eleven berdekatan dengan anda. Wow kan!! Ok, jom...

Thursday, 11 May 2017

Barang Keperluan Selepas Bersalin Jenama Babyhood

Salam,
Aku pernah rasa give up untuk terus menyusukan anak masa aku lepas bersalin eiman (anak sulung). Aku pernah tulis di blog berkenaan sakit Slip Disk aku dan kesan dari Slip Disk tu buat aku jatuh sakit sampai kena MC selama hampir 5 bulan. Skip cerita sakit, peristiwa lama jangan dikenang sangat. Kita buka buku baru. Ha.. berbalik kepada cerita tadi.. pasal menyusukan anak. Lepas bersalin, sakit belakang aku ni memang cam gitu jugaklah.. sakitnya idak pun kurang banyak. Nak menyusukan anak lagi satu hal. Bukan sejam dua jam duduk memangku si eiman tu. Sekali susu mahu 4 jam jugakla. Serius.. 4 jam ni, pinggang aku dah tak tau nak senget sebelah mana.Sampai menangis-nangis jugak la sambil menyusu. Dah stress gitu.. nan hado susu keluar... lagi aku stress!

Eiman.. dah 4 tahun dah anak aku ni.

Thursday, 4 May 2017

SAFI BALQIS OxyWhite | Kulit Cerah dan Berseri

Salam,
Holla...Genap sebulan Nova mencuba produk dari rangkaian SAFI Malaysia iaitu SAFI BALQIS OxyWhite. Ia adalah formulasi baharu dalam rangkaian penjagaan kulit SAFI Balqis yang diperkaya dengan Formulasi OxyWhite iaitu gabungan Nano Oxygen dan Nano BioWhite agar kulit wajah tampil lebih sihat dan cerah sempurna. Seperti yang kita sedia maklum, SAFI adalah produk yang dijamin halal. 😃

SAFI BALQIS OxyWhite - Berikan Nafas Baharu Agar Kulit Wajah Sihat Berseri & Cerah Sempurna

Monday, 24 April 2017

Carrie Junior dengan Pek Isian Semula

Salam,
Sekarang ni penjimatan adalah sangat-sangat digalakkan sejajar dengan peningkatan kos sara hidup pada masa kini. Namun begitu, adalah penting juga untuk kita sebagai ibu bapa untuk membuat pemilihan yang tepat dalam memenuhi keperluan seharian anak-anak. Seperti ibu bapa yang lain, Nova dan suami juga sentiasa menitikberatkan tentang kebersihan anak-anak. Kami tidak akan dengan semberono membeli produk yang dijual dipasaran untuk kegunaan anak-anak melainkan kami benar-benar yakin dan pasti dengan kualiti sesuatu produk. Diantara produk mandian yang menjadi pilihan setia kami adalah jenama Carrie Junior.

Anak-anak suka, mummy lagi gembira 🙋

Sunday, 16 April 2017

Veet Sensitive Touch Review | Mencukur Tanpa Rasa Sakit

Salam,
Aku memang selalu ada masalah kegatalan dan pedih selepas becukur. Dua sebab gatal dan pedih, pertama, sebab kulit cedera, kedua sebab bulu baru nk tumbuh. Dari dulu aku kena hadapi masalah ni. Setiap kali nak bercukur, perasaan menyampah, bosan tak suka semua datang. Untunglah sangat siapa yang tak ada banyak bulu roma. Tak macam aku, genetik dalam badan aku ni memang genetik banyak bulu agaknya. Ada masanya, aku malas sangat nak menghadapi kegatalan dan kepedihan ini, lalu aku biarkan sahaja bebulu itu memanjang sehingga boleh diikat tocang. hahahha...

Wednesday, 12 April 2017

LakePark Residence di KL North Rumah Idaman

Salam,
Holla semua. Membuat pilihan dalam hidup bukanlah suatu perkara yang mudah. Tidak kira besar atau kecil. Semua orang nak yang terbaik dalam hidup ni kan. Aku juga tak terkecuali. sebagai contoh, untuk memilih tema baju raya tahun 2017 pun mengambil masa yang agak lama dan keputusan pun sering bertukar-tukar. Kejap nak turqois, kejap nak pink purple. Itu baru baju raya, belum lagi nak pilih nama anak. Ohh sumpah. Nak pilih nama anak adalah keputusan paling susah aku dan suami pernah buat. Makan masa berbulan-bulan dan berkotak-kotak buku Panduan Nama Anak Dalam Islam kitorang dah selak. 

Ha, selain itu, ada satu lagi keputusan yang selalunya orang kata susah nak buat; iaitu "Kat mana nak beli rumah?"..

Tuesday, 11 April 2017

Deep Clean Neutrogena Pilihan Hatiku!

Salam,
holla semua. Mencuci muka adalah satu rutin harian yang anda tak boleh langsung skip! Kena buat hari-hari semalas-malasnya sekali sehari. Kalau yang rajin tu, boleh buat pagi, tengah hari, petang dan malam. Kalau aku, setiap kali nak solat, kalau sempat, aku akan cuci muka. Kenapa pentingnya cuci muka? sebab kulit muka akan berminyak dan kotor, mencuci muka dapat menjaga kesihatan kulit. melembap dan sekaligus kita akan rasa segar. Betul tak?

Pencuci muka pilihan Nova semestinya dari jenama Neutrogena

Friday, 7 April 2017

Lexis Port Dickson | Private Water Chalet Full Sea View

Salam,
Holla.. masa ni mak pergi Umrah.. kakak aku yong dengan si pika menghantarlah mak ni ke KLIA. Malam tu kakak aku tidur kat rumah aku memandangkan esoknya hari Sabtu kan. Tak ada plan pun nak pergi ke mana-mana, mungkin jalan-jalan di KL je.. Yerlah sangat kan! Masalahnya, bila jari jemari aku ini mengetuk keyboard dan menaip Airbnb... dah mula la nampak je yang menarik-menarik ni. Memanggil-manggil je suh pi jalan.. aish!!!! Ini kerja GILA!

Thursday, 6 April 2017

Menginap di Rumah Mewah di Kuala Lumpur | K Residence

Salam,
Pada suatu pagi yang indah dan hening.. aku bangun awal dan termenung memikir, bila la nak sihat sepenuhnya ni. Dah seminggu lebih batuk dan demam. Sampai boleh rasa tak larat nak bangun pagi. MC minggu ni sampai 3 hari doktor bagi. Masuk hari ke 5, aku tak tangguh lagi dan terus pergi medical checkup di Gleneagles Ampang. Alhamdulillah, result ok. Jangkitan bakteria rupanya, sebab itu lambat baik. 

Sunday, 26 March 2017

The Royale Bintang Penang Yang Mewah

Salam,
Holla, sedih ni tau sebab bulan ni, Mac sempat update beberapa entry je. Tak dapat nak meet target sebab 2 minggu tak sihat satu family pulak tu. Takperla.. sakit tu kan sebab Allah sayang. hehe ok back to cerita The Royale Bintang Penang Yang Mewah. Masa ni aku pergi penang melawat pakcik kawan baik aku Nisa. Plan asal balik hari je KL - Penang. Tapi sebab ada dua budak kecik yang mengamuk tu, kenalah mengalah mancari hotel mee segera. Nasib baik le kecanggihan teknologi membuatkan aku menempah bilik hotel dengan semudah abc sahaja. Cewah.. dalam kereta booking kat Traveloka, sampai je terus checkin. Bayaran suma dah settlekan guna online. Canggih kan sekarang ni.

Saturday, 25 March 2017

Veet Sensitive Touch Workshop | Gajet Kecantikan Terbaru Dari Veet

Salam,
Holla semua. Beberapa minggu lepas Nova telah dijemput untuk menhadiri Veet Sensitive Touch Workshop. Tanpa ragu-ragu Nova telah bersetuju untuk hadir ke workshop ini kerana Veet merupakan jenama sangat biasa dengan kehidupan Nova. Maklumlah saya ni ada keturunan hindustan sikit.. jadi sejak azali bebulus tu memang kena trim la, kalau tak trim husband ai boleh confius ni bini dia ke Orang Utan. haha...So, Veet dengan jayanya telah melancarkan satu gajet kecantikan yang baru dan menyebabkan aku sangat tertarik dan teruja untuk tahu dengan lebih lanjut. Yang bestnya haritu husband ai tolong hantar dan jemput ke sana yeay! 😋 

Muka bahagia sebab tak payah pening nak cari jalan.

Tuesday, 28 February 2017

Promosi W-Day | Penyediaan Makanan Fatimah Oleh Mak Mertuaku

Salam dan Holla semua,
Harini Nova nak cerita-cerita dengan korang semua, berkenaan betapa baiknya lahai mak mertua Nova. Setiap kali Nova pulang dari kerja untuk ambik anak, mesti makanan baby Fatimah dah siap -siap dimasak oleh mak. Selalunya mak akan masak bubur nasi dengan ayam, salmon, lobak merah, brokoli atau kentang. Mak akan tukar-tukar menu supaya Fatimah tak bosan. Fatimah ni pula, kalau makan masakan mak memang laju sangat dia makan. Punyalah suka makan bubur nasi sehinggakan tak boleh suap lambat-lambat, karang menjerit lah dia. Bubur nasi yang mak masak tadi aku kisar dulu dalam food blender jenama Philips. 


Tuesday, 21 February 2017

Sassy Nursing Bra by Shapee | Cara Pilih Nursing Bra Yang Bagus

Salam,
Holla semua. Alamdulillah Fatimah dah nak masuk 10 bulan pada bulan ini. Cepat sungguh masa berlalu. Mengandungkan Fatimah kali ini sedikit berbeza dengan masa mengandungkan Eiman dulu. Memandangkan ini kandungan yang kedua, Nova lebih bersedia dan teratur dalam merancang keperluan mengandung dan bersalin. Nova juga nak kongsikan beberapa tips dan pengalaman dalam memilih Nursing Bra yang selesa dan sesuai bagi ibu yang mengandung atau sedang menyusukan anak. Penting ke? Ya uolls! Penting sangat! Selama ni, Nova pun macam korang juga, ibu muda yang tak tahu memilih Nursing Bra yang terbaik, terbagus dan paling selesa. Ada beza ke bra biasa dan Nursing Bra? Yes dik.. sangat berbeza!.. jom akak story...

Monday, 20 February 2017

Chiaus Baby Diaper | Pilih Lampin Pakai Buang Terbaik

Salam,
Holla semua, selama ni aku selalu ada masalah untuk pilih Lampin Bayi terbaik yang berkualiti, selesa, tidak bocor dan harga mampu beli. Banyak brand yang aku dah cuba dan yang kali ni memang terbaik. Ikhlas dari hati nurani dan tulus ikhlas ini. No bodek-bodek No cakap kosong. No no no!  Big NO! Bagi aku, Chiaus adalah Baby Diaper terbaik yang menjadi pilihan hati untuk Fatimah dikala siang hari. Kenapa aku suka sangat berkobar-kobar ni. Yes, meh aku straight to the point. sebab-sebabnya adalah....

Fatimah dan Chiaus Baby Diaper kesukaanya

Wednesday, 8 February 2017

Eau Thermale Avène | More Than Just Water

Salam,
Holla everyone. Harini Nova nak share dengan korang pengalaman dan feedback Nova yang jujur, tulus dan ikhlas menggunakan produk Eau Thermale Avène. Pernah dengar tak? Off course la kan.. Yups dah 21 hari Nova mencuba produk penjagaan kulit Eau Thermale Avène. I memang totally pakai Eau Thermale Avène ni dan i simpan tepi dulu set penjagaan kulit i yang lain. Dan.. minggu ini adalah minggu yang sangat menggembirakan buat Nova kerana Nova dapat feedback dari orang sekeliling yang kulit Nova nampak segar dan bersinar. Paling best bila kakak i tanya "U pakai bedak ke?" .... masatu i memang tak pakai apa2 makeup langsung even secalit bedak. Dengan seronoknya i cakap, "Takda pakai apa-apa pun. Kenapa? Nampak glowing ye? hahaha" see! nampak tak? seriously i suka sangat lah. I cuma pakai benda basic je pun, Pencuci Muka, Toner, Krim Pelembap dan Krim Pelindung. Zap zap Gloww terus! haa...kau mampu? 

Ini rangkaian Eau Thermale Avène Hydrance Optimale

Sunday, 5 February 2017

Street Churros - Kesedapan Mengasyikkan dan Membahagiakan

"Abang teringinlah nak makan Churros!!"

Tersentak aku. Aku pergi dekat laki aku, pelan-pelan.. rapat-rapat. Lepastu aku tampar pipi dia! "Pap! Berangan!" hahahaha tengah-tengah malam mengidam nak makan Churros.. kot iye pun tunggu lah esok pagi bang! Rupanya, dia tengah tengok Facebook, nampak orang upload gambar makan Churros. isk isk.. aku ambik phone dia.. "WoW!! Ini sedap ni bang!". "PaP!" dia tampar muka aku balik. kurang asam! Tapi memang betul, Churros ni nampak sedap weh. aku ni dahlah peminat dessert. Churros ni ada semacam daya tarikan la aku rasa... memanggil-manggil nama ai mek. "Kita kena cuba ni sayang!" kata husband aku. Off course darling! Off course!

Saturday, 4 February 2017

Sambutan Hari Jadi Nova Leeza di Mani-Thai Cuisine Tanjong Malim

Salam,
Sejak TV3 keluarkan episod Majalah 3 Tanjong Malim sebagai syurga makanan, aku rasa macam.. biar betul dik. Aku ke yang tak habis pusing lagi semua gerai dan kedai di Tanjong Malim ni. Jangan kasi malu akak dik. Akak ni anak jati Tanjong Malim ni rasa tertekan tau. So.. bila my sister bawak aku ke Mani Thai, tersentap aku. Tak pernah tahu babe pasal kedai ni. This is insane! Kedai lawa camni ada kat Tg. Malim.. ok now i get it.. aku la yang tertinggal keretapi. LOL

Friday, 3 February 2017

Kolam Air Panas Sungai Klah Hot Spring Park, Sungkai Perak Yang Awesome!

Salam,
Holla dah lama tak cerita pasal percutian, asik cerita pasal makeup je kan.. hehe sorry la ye. Moh le saya kongsi dengan anda semua cerita Percutian saya di Sungai Klah Hot Spring Park, Sungkai Perak. Ni first time tau Nova pergi hot spring ni. Pernah dan selalu dengar tapi ntahla tak pernah sampai pun. Tak dapat nak bayang macam mana tempat ni. Percayalah, tempat orang kita sibuk-sibuk nak pergi sedangkan tempat sendiri ada Hot Spring yang best pun boleh tatau. Aku cam takda idea apa tempat ni sebenarnya... so untuk berkongsi maklumat dengan korang semua jugaklah.. so aku tepekkan gambar2 semasa bersukaria di sini.

Tempat ni bapak besar.. dan paling bagusnya adalah air ni adalah Kolam besar ini mendapat sumber air sejuk dari mata air gunung.

Thursday, 2 February 2017

Kehidupan Blogger Ni Sebenarnya Bukan Senang-senang Buat Duit

Salam,
Selamat bercuti panjang buat kawan-kawan yang dikasihi sekalian. Hari ini Nova duduk di rumah je, ada plan nak balik kampung tapi tengokla keadaan macam mana. (Masa tulis ni hari Isnin, cuti, publish lambat..hehe) Nova nak sembang-sembang sikit la dengan korang semua, memandangkan jarang sangat dah Nova cerita from heart to heart dengan korang sekarang ni. Ada beberapa soalan yang selalu ditanya oleh kawan-kawan Nova berkenaan kehidupan seorang blogger. Cewah.. Aku part time je

Soalan pertama : Berapa bayaran you dapat sebulan? 
LOL erm.. soalan paling favourite sebab terlalu banyak rumors yang mengatakan jadi blogger ni boleh kaya! Boleh dapat sampai juta-juta. Weh!! serius.. kalau yang juta-juta tu boleh bilang dengan jari babe. Kalau aku... cam kerik kerik la.. untung sabut timbul untung batu tenggelam. hahaha ada job mari.. adalah takda job marilah bergumbira.. erm. cenggitu. 

Soalan kedua : Macam mana you boleh start menulis blog?
Aku menulis diari dulu, pastu baru menulis blog. Mula-mula dulu aku tulis benda merapu tah apa-apa. Sampai satu masa aku rasa cam bodoh je apa aku tulis. Aku mula belajar jadi blogger yang baik dengan baca tips2 menulis blog yang bagus dan SEO tu semuala yang ada kat internet dan ditambah dengan ilmu menulis karangan dari cikgu Bahasa Melayu masa sekolah menengah. Terus menulis sampai sekarang sebab minat dan boleh dapat income tambahan.

Soalan ketiga : Macam mana you boleh dapat job?
Hahaha.. selalunya orang tanya sebab nak juga dapat duit poket kan.. so pertama sekali u kena buat satu blog dulu. Kemudian, duduk dalam bilik selama satu purnama dan mula tulis entry. Original bukan copy paste ye. Kasi entry tu banyak sikit at least ratus la. Visit pun ok, ada mantap statistik setiap bulan..Lepastu ko join la aktiviti blogger, akifkan diri, kenalkan diri pada umum, promote diri sebagai blogger, join group FB Blogger dan paling penting ada identiti tersendiri. Cam aku.. identiti aku adalah Lifestyle Blogger Mom aka penulis handalan kalau masuk kontes menulis selalu menang so jangan jeles. kah kah kah kah!

Soalan keempat : Betulke blog boleh buat duit?
Mula-mula aku tak tahu pun blog boleh buat duit ke apa. Yang aku tahu boleh dapat duit kalau letak iklan Nuffnang kat blog. Yerla zaman aku Nuffnang tu cam famous giler. Alhamdulillah, lepas aku menang contest menulis anjuran Nuffnang terus aku dapat job dari diorang. Ni bukan yang aku klik kau kau klik aku tu tau. Setahun lebih jugakla aku dapat merasa join event Nuffnang... erm.. lepastu aku campur dengan blogger lain. Aku mendalami lagi ilmu pasal buat duit dengan blog. Dari situ baru aku tahu banyak cara lagi nak buat duit dengan blog ni seperti join Affiliate, erm.. Adsense, Innity ebook ahh banyak lagi cara. Google je sesepah tips. Dan aku tengok trend blogger harini, bila famous, dapat pengaruh pembaca yang setia.. blogger akan mula buat business. Contohnya vivy sofinas, elly in wonderland, dr. harlina.. siap keluarkan produk sendiri, . Dah tu laku keras kan.. pandai depa ni.

Ok Dahla.. tu je nak cakap bai.

Wednesday, 1 February 2017

ELMA Inspire BB Cushion | Make-up Sambil Merawat Kulit

Salam,
Holla semua, kelihatan cantik dan kemas adalah sangat penting bagi Nova kerana ia memberikan Nova keyakinan dan keberanian untuk melakukan apa sahaja. Oleh itu, Nova akan cari juga masa untuk melengkapkan diri dengan secalit bedak, selukis kening, sebulat pemerah pipi, sebaris eyeliner, seketul eyeshadow dan sebaris senyuman dari bibir yang dilipstikkan. haa... cewah. Kelihatan cantik untuk kepuasan diri malah husband ai is suka ai makeup. Kalau ai nampak kusam je, dia akan bagi ai 10 minit untuk bersiap. "Pergila makeup sikit.. pucat la!".... yes itu husband ai.

Thursday, 26 January 2017

Botol Susu Twistshake Senang Dicuci dan Cantik

Salam,
Holla, Korang!!! nak share benda best ni. Korang ada masalah nak cuci botol susu tak? Nova pun tak suka sangat basuh botol susu budak ni. Kalau Nova basuh botol susu, Nova akan pastikan ianya betul-betul bersih dan tak berminyak dan untuk mencapai tahap kepuasan, Nova akan ambil masa yang lama. Sampai puting susu Nova akan bukak dan sental-sental gonyoh-gonyoh dengan berus botol susu. Dahla tu permukaan kepala botol susu tu kecik, susah kan nak basuh? Tapi sekarang ni uolllss.. tak payah nak bersusah-payah dah tau. Kau beli je Twistshake.. Tak sampai seminit uols dah siap mencuci semua. Bersih boom boom boom!! Percayalah!

Comel kan?

Sunday, 22 January 2017

Friso Gold - Mudah Hadam dan Nutrisi Mencukupi

Salam,
Holla everyone. Pernah tak korang terfikir macam mana penyediaan susu anak anda di kilang? Adakah susu yang di pek di dalam tin itu memenuhi keperluan nutrisi anak anda? Anda tahu tak, susu yang terlebih panas semasa pemprosesan di kilang boleh merosakkan struktur semula jadi susu yang mudah hadam? Ha.. memang penting ye kawan-kawan semua, cara pemprosesan susu yang betul memelihara struktur semulajadi susu dan mengekalkan nutrisi yang diperlukan oleh anak anda. Kalau nak tahu kan, Friso Gold telah menemui satu teknologi yang dipanggil teknologi LocNutri™ yang mampu memelihara susu anak anda supaya tidak dipanaskan secara melampau.

Sorry.. mummy yang excited dengan susu baru eiman

Friday, 6 January 2017

Majlis Aqiqah dan Berendoi Fatimah

Salam,
Holla semua. Selamat tahun baru 2017 dan semoga sihat-sihat selalu. Bagaimana tahun baru anda? Best tidok? kalau best bagusla, kalau tidok.. nak buat macam mana mek.. sabar jela kan. Ok skip skip i nak kongsi gambar Majlis Aqiqah anak i sebenarnya. I tahu i pending dah lama.. jurufoto i kalini.. sap sap sap.. tak sampai seminggu dah siap tau gambar ni. I je yang kedek-kedek nak masukkan dalam blog. Yerla gambar ada 500 keping.. mana satu i nak pilih kan.. i pilih2.. i pening.. i rehat jap.. i tertidur.. anak nak susu.. ehh.. terlupa dah nak pilih gambar kan. hahaha So malam ni gigih juga i pilih gambar sampai terbuntang mata i ni tau. dan.. off coursela gambar i paling banyak.. hahaha i kan mak pengantin.